Ratlarda deneysel olarak oluşturulan diatriazota bağlı nefropati tedavisinde gallik asidin potansiyel olumlu etkilerinin araştırılması: NRF2/Keap-1/HO-1 yolağı
Investigating the potential beneficial effects of gallic acid in the treatment of diatriazoate-induced nephropathy in rats: NRF2/Keap-1/HO-1 pathway
- Tez No: 938010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gallik asit, HO-1, kontrast madde nefropatisi, Keap-1, Nrf2, oksidatif stres, Gallic acid, HO-1, contrast media nephropathy, Keap-1, Nrf2, oxidative stres
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Radyolojik görüntüleme yöntemlerinin artması kontrast madde kullanımı ve oluşturduğu iyatrojenik böbrek fonksiyon bozukluğunun insidansında belirgin artış oluşturmaktadır. Kontrast madde nefropatisi kontrast madde maruziyetinden 24-72 saat sonra oluşan serum kreatinin değerinde % 25'ten veya 0,5 mg/dL'den artış olarak tanımlanabilir. KMN patofizyolojisinde, oksidatif stres artışı, renal vazokonstrüksiyon ve antioksidan mekanizmaların baskılanması rol oynar. NRF2/Keap-1/HO-1 yolağı ise oksidatif stresin düzenlenmesinde rol oynar. NRF2 aktivasyonu, hücresel detoksifikasyon enzimlerini artırarak oksidatif stresin etkilerini hafifletir. HO-1 enzimi, hem yıkımı sonucunda antioksidan özelliklere sahip bileşenlerin salınımını sağlayarak doku koruyucu etki gösterir. Gallik asit, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip bir polifenol bileşiğidir. Ayrıca anti-apoptotik ve anti-inflamatuar etkileri hücresel ölüm mekanizmalarını baskılayarak doku koruyucu bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu araştırmada, ratlarda diatriazot kullanımı sonrasında gelişen nefrotoksisitede, antioksidan, antiapoptotik etkileri bulunan gallik asitin koruyucu ve tedavi edici etkileri araştırılmıştır. Kontrast nefropati modeli, diatrizoat uygulaması yapılan bir günlük deneyde; kontrol, URO, URO+GA ve GA grubundaki sıçanlara (her grupta 8 adet) eşit stres oluşturulacak şekilde uygulamalar yapılmıştır. Dokular histopatolojik olarak hematoksilen eozin boyama ile değerlendirilmiştir. İmmünohistokimyasal olarak inflamasyon ve apoptozu değerlendirmek amacıyla TNF-α, Cas-3 gibi belirteçlerin ekspresyonları ve biyokimyasal olarak TAS, TOS belirteçleri değerlendirilmiştir. NRF2/Keap-1/HO-1 gen ekspresyonları, kanda ise üre ve kreatin düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada üre ve kreatinin düzeyleri URO grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde artarken, URO+GA grubunda bu değerlerin düştüğü gözlemlenmiştir.TOS düzeyleri URO grubunda belirgin olarak artarken, GA uygulaması ile TOS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. TAS düzeyleri URO grubunda düşüm gösterirken, GA tedavisi ile anlamlı bir artış elde edilmiştir. Kaspaz-3 ve TNF-α düzeyleri URO grubunda belirgin bir artış görülmüş, ancak GA tedavisi ile bu ekspresyonların azaldığı saptanmıştır. Sonuç olarak; biyokimyasal ve histolojik veriler ışığında, KMN'de oluşturan mekanizmalar üzerinde gallik asitin koruyucu rol oynadığı ve gelecekte potansiyel bir ajan olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rising use of radiological imaging has significantly increased the administration of contrast media and the incidence of iatrogenic renal dysfunction. Contrast media nephropathy (CMN) is defined by a serum creatinine rise exceeding 25% or 0,5 mg/dL within 24-72 hours post-exposure. CMN's pathophysiology is complex, involving increased oxidative stress, renal vasoconstriction, and suppression of antioxidant defenses. The NRF2/Keap-1/HO-1 signaling pathway regulates oxidative stress. NRF2 activation mitigates oxidative stress effects by enhancing cellular detoxification enzymes, while HO-1 has tissue-protective functions by releasing antioxidant components through heme degradation. Gallic acid, a polyphenolic compound, exhibits strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Its capability to inhibit cell death through anti-apoptotic and anti-inflammatory properties indicates a potential protective role. This study investigates the protective and therapeutic effects of gallic acid against nephrotoxicity induced by diatrizoate in rats. The experiment involved administering diatrizoate to induce nephropathy in rats over one day, followed by euthanasia and histopathological evaluation via hematoxylin and eosin staining. Immunohistochemistry and biochemical methods assessed inflammation and apoptosis. The expressions of the NRF2/Keap-1/HO-1 gene were evaluated alongside urea and creatinine levels. Results indicated a significant increase in urea and creatinine in the URO group compared to controls, with reductions in the URO+GA group. Additionally, total oxidative status (TOS) increased markedly in the URO group, while GA treatment resulted in a significant decrease. Total antioxidant status (TAS) decreased in the URO group but increased significantly with GA treatment. Moreover, Caspase-3 and TNF-α levels rose significantly in the URO group, whereas GA administration reduced these expressions. In conclusion, the findings suggest that gallic acid provides protective effects against the mechanisms involved in CMN, warranting further exploration as a potential therapeutic agent