Menstrüel dönemde verilecek yasal hakların kullanılıp kullanılmaması üzerindeki etkili faktörler
Factors influenci̇ng the uti̇li̇zati̇on of legal ri̇ghts granted duri̇ng the menstrüel peri̇od
  1. Tez No: 938009
  2. Yazar: SEYRAN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Menstrüel Dönem, Sağlık Çalışanları, Yasal Haklar, İş Yaşamı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kurumsal Destek, Menstrual Period, Healthcare Workers, Legal Rights, Working Life, Gender Equality, Institutional Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma ile sağlık sektöründe çalışan kadınların menstrüel döneme ilişkin yasal haklara dair algı ve beklentilerini ile bu hakların kullanımını etkileyen bireysel, kurumsal ve toplumsal faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma desenine dayalı Grounded teori yaklaşımına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir Çalışma, 1 Ocak–1 Mart 2025 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 30 kadın sağlık çalışanı ve 5 yönetici pozisyonunda olan erkek ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile bireysel görüşmeler yoluyla toplanmış; katılımcıların onayıyla ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ses kaydı çözümlemesi yapıldıktan sonra katılımcılara kodlar verilmiştir. Katılımcıların vermiş olduğu yanıtlar tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda ana ve alt temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırma bulguları, menstrüel dönemin kadın sağlık çalışanlarının işlevselliği üzerinde hem fiziksel hem psikolojik düzeyde önemli etkiler yarattığını göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu, bu sürecin iş performansı, dikkat, motivasyon ve verimlilik üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etmiştir. Menstrüel döneme özgü yasal haklara yönelik güçlü bir talep olduğu, ancak bu hakların kullanımı konusunda bireysel (vicdani yük, mahcubiyet), kurumsal (yönetsel anlayış eksikliği, destek yetersizliği) ve toplumsal (damgalanma, ayrımcılık) engellerin belirleyici olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, katılımcılar tarafından dile getirilen yasal düzenleme taleplerinin yalnızca sağlık gerekçeli değil, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları temelli bir yaklaşımla ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Sonuçlar: Araştırma, menstrüel dönemin yalnızca biyolojik bir süreç değil; aynı zamanda kadın çalışanların iş yaşamındaki eşit katılımı, üretkenliği ve psikososyal refahı açısından stratejik bir alan olduğunu ortaya koymaktadır. Menstrüel döneme ilişkin yasal düzenlemelerin uygulanabilir, adil, denetlenebilir ve esnek biçimde tasarlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Menstrüel döneme ilişkin düzenlemeler, hem kadın çalışanların bireysel iyilik halini güçlendirecek hem de kurumsal verimlilik, iş sağlığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to identify the perceptions and expectations of female healthcare workers regarding legal rights related to the menstrual period, as well as the individual, institutional, and societal factors that influence the utilization of these rights. Methods: This qualitative research was conducted using a grounded theory approach. The study was carried out between January 1 and March 1, 2025, and included 30 female healthcare workers and 5 male participants in managerial positions at İzmir Atatürk Training and Research Hospital. Data were collected through semi-structured, in-depth interviews using an interview guide. Audio recordings were obtained with participants' consent. After transcription of the recordings, participants were assigned codes, and the data were analyzed using thematic analysis. Based on the findings, main themes and sub-themes were identified. Results: The findings indicate that the menstrual period significantly affects both the physical and psychological functionality of female healthcare workers. Most participants reported a direct impact of menstruation on work performance, concentration, motivation, and productivity. While there is a strong demand for legal rights specific to the menstrual period, the utilization of these rights is hindered by individual (moral burden, sense of embarrassment), institutional (lack of administrative awareness, inadequate support), and societal (stigmatization, discrimination) barriers. Furthermore, participants emphasized that legislative demands should be addressed not only on medical grounds but also through a gender equality and human rights-based perspective. Conclusion: This study reveals that menstruation is not merely a biological process, but a strategic issue in terms of women's equal participation in working life, productivity, and psychosocial well-being. Legal regulations concerning the menstrual period should be designed to be applicable, fair, accountable, and flexible. Such policies will enhance individual well-being among female employees and contribute positively to institutional efficiency, occupational health, and gender equality.