Müzik ve metinlerarasılık bağlamında Cem Karaca'nın şarkılarında muhalif (protest) söylem
Protest discourse in Cem Karaca's songs in the context of intermusicality and intertextuality
- Tez No: 938113
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cem Karaca, Anadolu Rock, protest müzik, metinlerarasılık, müziklerarasılık, söylem, Cem Karaca, Anatolian Rock, protest music, intertextuality, intermusicality, discourse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Dünyada iletişim araçlarının gelişmesi sonucunda, ülkelerin millî müzikleriyle Batı müziği arasında çeşitli sentezler oluşmuştur. Cem Karaca'nın da içinde yer aldığı Anadolu Rock müziği akımı bunlardan biridir. Cem Karaca'nın şarkı sözlerinden hareketle, göstergelerarası boyutu dikkate alarak çözümlemeler yaptığımız, kültürel göndermeleri bünyesinde barındıran bu çalışmada, Cem Karaca'nın muhalif söylemlerinin bağlamları ile birlikte ortaya konması, incelenip değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çözümlemeler, metin- müzik-söylem ilişkisi bağlamında yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada, nitel Araştırma yöntemlerinden Betimsel Analiz ve Tarama yöntemleri kullanılmıştır. Amaca uygun bir örneklem seçilmiştir. Müziklerarası ve metinlerarası yaklaşımlar esas alınarak söylem analizi yapılmıştır. Bulgular: Cem Karaca'nın söylemleri, siyasî muhalefet, toplumsal eleştiri ve kişisel eleştiriler olmak üzere üç grupta toplanmak sureti ile incelemeye tabi tutulmuştur. Siyasî muhalefet konuları, toplumsal sınıfları vurgulamak ve düzeni değiştirmek; toplumsal eleştiri konuları, insanı meta olarak gören bazı geleneksel anlayışlar, haksız kazanç sağlayanlar, kişisel eleştirileri ise özellikle gurbet yıllarından sonra, kendisine yöneltilen suçlamalara cevaplarıdır. Bu çalışmada aynı zamanda, müziklerarasılık bağlamında Cem Karaca'nın şarkı sözlerinin Batı müziği ve söz varlığı ile uyumsuzluğu da araştırılarak sebepleri ile ortaya konmuştur Sonuç: Cem Karaca, siyasî muhalif söylemlerine, toplumsal konulardaki eleştirilerine, bireysel eleştirilerine, hayatının çeşitli dönemlerinde değişik oranlarda ağırlık vermiştir. Türkçe sözleri ve ezgileri Batı müzikleriyle sentezlediği çalışmalarında, zorluklarla karşılaşmış olsa da beğenilen şarkılar yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: With the development of communication tools in the world, various syntheses have been formed between national musics of countries and Western music. Anatolian Rock music, which Cem Karaca is also a part of, is one of these. In this study, which we analyze by considering the intersemiotic dimension and also includes cultural references, we aimed to to reveal, examine and evaluate Cem Karaca's opposition discourses together with their contexts, based on Cem Karaca's lyrics. The analyses were made in the context of the text-music-discourse relationship. Method: In the study, Descriptive Analysis and Scanning methods from qualitative research methods were used. A sample suitable for the purpose was selected. The principles of intermusical and intertextual approaches are established through a comprehensive analysis. Findings: Cem Karaca's discourses were examined by gathering them in three groups as political opposition, social criticism and personal criticism. Political opposition issues, emphasizing social classes and changing the order; certain social criticism topics, some traditional understandings that see people as commodities, those who gain unfair profits; and his personal criticisms consist of his response to the accusations made against him, especially after his return to his homeland. In this study, the incompatibility of Cem Karaca's lyrics with Western music and vocabulary, in the context of intermusicality are also investigated and the reasons are revealed. Conclusion: Cem Karaca gave importance to political opposition discourses, criticisms of social issues, and individual criticisms in different proportions in various periods of his life. In his works where he brought together Western music with Turkish lyrics and tunes, he encountered difficulties but his songs were appreciated.