Spor faaliyetlerinden doğan ölüm ve yaralamalarda disiplin ve ceza sorumluluğu: Futbol örneği
Disciplinary and penal responsibility for fatalities and injuries in sporting events: A case study of football
- Tez No: 938117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: disiplin cezası, futbol, sporda ceza sorumluluğu, spor hukuku, TFF, Sports Law, Football, TFF, Disciplinary Sanctions, Criminal Liability in Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
ÖZET Doktora tezimizin amacı, spor faaliyetlerinde meydana gelen ölüm ve yaralamalarda, disiplin ve ceza sorumluluğunun kapsamı ve ilkeleri, ceza hukuku ve disiplin hukuku bakımından ele alınarak futbol örneğinde incelenmesidir. Sportif alanlarda meydana gelen sorunların çözülmesi, hak ve sorumlulukların belirlenmesi ve müsabakalarda kural ihlallerinin cezalandırılması amacıyla sporun ceza hukukuna ve disiplin hukukuna ihtiyacı vardır. Futbol faaliyetlerinde meydana gelen ölüm ve yaralamalarda, fiillerin oluşturduğu haksızlık ve suç olup olmadığının belirlenmesi, spor hukukundan doğan mevzuat olmayıp suç ve cezada kanunilik ilkesi gereği ceza kanunudur. Ancak spor faaliyetleri çoğu halde doğası gereği teması ve şiddeti barındırmaktadır. Bu nedenle aslında kanunla suç olarak tanımlanmış fiiller, spor karşılaşmalarında oyun kuralları olarak gerçekleştirilmektedir. Hukuk düzeninin kabul etmediği hareketin yapılmasına, spor faaliyeti olması sebebiyle izin verilmektedir. Ancak spor faaliyetlerinden kaynaklanan hareketlere meşruiyet tanınması sporda meydana gelen suçları kapsamaz. Kanunla suç olarak düzenlenmiş hareketler spor karşılaşmasında icra edilmişse spor mevzuatlarıyla bu fiiller suç olmaktan çıkartılamaz. Bunun için futbol kuralları gereğince izin verilen hareketlerin, oyun kurallarına uygun olarak ve hukuka uygunluk sınırı aşılmadan gerçekleştirilmiş olması aranır. Spor karşılaşmalarında sporcunun, oyun kurallarına ve dikkat ve özen yükümlülüğüne uygun hareket etmesine rağmen ölüm veya yaralanmaya yol açması halinde disiplin ve ceza sorumluluğu doğmamaktadır. Oyun kurallarına aykırılık halinde ise ceza takibatı yapılmasında kamu yararı bulunmadığından, sorumluluk futbolun kendi kurallarına göre tespit edilmekte ve spor disiplin hukuku tarafından cezalandırılmaktadır. Buna karşılık zarar vermek amacıyla kasten yapılan, saldırgan ve sportifliğe aykırı fiiller bakımından ise spor disiplin hukuku ve ceza takibatı yapılmasında artık kamu yararı bulunduğu değerlendirilir. Sonuç olarak spor faaliyetlerinde ceza hukukuna son çare olarak başvurulmakta, ceza hukuku ikincillik ilkesinden hareketle spor faaliyetlerine müdahale etmemekte ve yerini sporun özerk kuruluşları olan federasyonlara ve diğer spor organizasyonlarına bırakmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This doctoral dissertation aims to investigate the scope and principles of criminal liability regarding fatalities and injuries sustained during sporting activities, with a particular focus on football. This examination will be conducted through the lens of both criminal law and disciplinary law, recognizing that sports require both legal frameworks to resolve disputes, define rights and responsibilities, and sanction rule infractions during competitions. In cases of death and injury occurring during football activities, the determination of whether the acts constitute a wrongful act or a crime is not governed by sports law, but by criminal laws. However, the nature of sports often inherently entails elements of physical contact and aggression. Consequently, actions that would typically be criminalized by law may be permissible within the framework of the rules governing sporting competitions. Yet, this legitimacy does not extend to criminal offenses perpetuated during such events, as sporting regulations cannot negate the criminal nature of any act defined as a crime by law. If an athlete causes death or injury during a sports competition, despite acting in accordance with the rules and fulfilling her/his duty of attention and care, criminal liability generally does not arise. Rule breaches are typically addressed through disciplinary procedures within the sport's governing body. Conversely, intentional acts of aggression, unsportsmanlike conduct, and egregious rule violations may warrant both disciplinary action under football regulations and criminal prosecution, reflecting a broader public interest. In conclusion, criminal law serves as a recourse of last resort within the context of sporting activities. Adhering to the principle of subsidiarity, criminal law refrains from undue interference in sporting affairs and rather defers to the authority of autonomous sporting organizations.