Sporcularda ve sedanter bireylerde serbest yağ asidi reseptörü 1 (FFAR1/GPR40) düzeylerinin incelenmesi
Investigation of free fatty acid receptor 1 (FFAR1/GPR40) levels in athletes and sedentary individuals
  1. Tez No: 938135
  2. Yazar: SEMANUR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ASLAN, DOÇ. DR. MÜCAHİT SEÇME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest yağ asidi, FFAR1, mRNA, insülin, egzersiz, Free fatty acid, FFAR1, mRNA, insülin, exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Serbest yağ asitleri hem bağışıklık sisteminde hem de metabolizmada önemli rollere sahiptir. Serbest yağ asidi reseptörü 1 (FFAR1), serbest yağ asidi (FFA) reseptörleri ailesine ait bir reseptördür. FFAR1'in pankreas β hücrelerinde uzun zincirli yağ asitleri tarafından başlatılan sinyalinin, insülin salgılanmasını kolaylaştırabildiği de bildirilmiştir. Egzersizin metabolizma ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri bilinmektedir ancak bu etkilerde FFAR1 düzeyinin rolü ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı, düzenli egzersiz yapan sporcu bireyler ile sedanter bireyler arasındaki FFAR1 düzeylerinin olası değişimini inceleyerek literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve herhangi bir akut veya kronik hastalığı bulunmayan 41 sedanter ve 41 sporcu bireyden alınan kan örneklerinden FFAR1 gen ekspresyonunun mRNA seviyesindeki değişimi ile kan serumundaki konsantrasyon değişimleri sırasıyla; real-time PCR ve ELISA yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 20.0 paket programında %95 güven aralığında 0,05 düzeyinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: FFAR1'in hem mRNA düzeyinde ekspresyon seviyelerinin hem de kan serum düzeylerinin sporcu bireylerde sedanterlere oranla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Sporcularda insülin salınımını kolaylaştıran FFAR1 düzeylerinin sedanterlere göre daha düşük çıkması, FFAR1'in sporun sağlık açısından olası olumlu yönlerine aracılık eden mekanizmalardan birinden sorumlu olduğu anlamına gelebilir. FFAR1 düzeylerinin etkilerini daha iyi anlayabilmek için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Free fatty acids have important roles in both the immune system and metabolism. Free fatty acid receptor 1 (FFAR1) is a receptor belonging to the family of free fatty acid (FFA) receptors. It has also been reported that FFAR1 signaling initiated by long-chain fatty acids in pancreatic β cells can facilitate insulin secretion. The effects of exercise on metabolism and the immune system are known, but there is no study on the role of FFAR1 level in these effects. The aim of our study is to contribute to the literature by examining the possible changes in FFAR1 levels between athletes who do regular exercise and sedentary individuals. Material and Method: Changes in mRNA level of FFAR1 gene expression and concentration changes in blood serum from blood samples taken from 41 sedentary and 41 athlete individuals who volunteered to participate in this study and did not have any acute or chronic disease; It was investigated using real-time PCR and ELISA methods. Statistical analysis of the datas obtained was carried out in the SPSS 20.0 package program with a 95% confidence interval of 0.05. Results: It was observed that both the mRNA expression levels and blood serum levels of FFAR1 were statistically significantly lower in athlete individuals than in sedentary individuals. Conclusions: The fact that FFAR1 levels, which facilitate insulin release, are lower in athletes than in sedentary people, may mean that FFAR1 is responsible for at least one of the mechanisms that mediate the possible positive aspects of sports in terms of health. Further research is needed to better understand the effects of FFAR1 levels.