Göstergebilimsel bir inceleme: Kent bayram şekerleri reklamlarının incelenmesi
A semiological study: Analysis of Kent bayram candies advertisements
  1. Tez No: 938599
  2. Yazar: AYŞENUR KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÇAĞLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Bayram, Göstergebilim, Reklam, Kültür
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, 2013-2023 yılları arasında televizyonlarda yayınlanan Kent Bayram Şekerleri reklamlarını, Roland Barthes'ın göstergebilimsel analiz yöntemiyle inceleyerek, reklamlarda kullanılan görsel ve dilsel öğelerin nasıl bir kültürel anlam taşıdığını incelemiştir. Reklamların görsel ve işitsel unsurları, Barthes'ın birincil ve ikincil anlam çerçevesinde çözülerek, tüketiciye iletilmek istenen toplumsal ve kültürel mesajlar ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda, Kent Bayram Şekerleri reklamlarının, yalnızca ürün tanıtımı yapmakla kalmadığı, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, aile içi bağları ve bayram kültürünü pekiştiren anlamlar taşıdığı görülmüştür. Özellikle pandemi dönemi gibi sosyal izolasyonun yoğun yaşandığı dönemlerde yayınlanan reklamında kullandıkları,“Aşarız bu bayramı”mesajıyla kültürel değerlerin sürekliliğini vurgulanmıştır. Reklamların içerdiği nostaljik çağrışımlar, aile yapısının sunumu ve yaşlı bireylerin temsili, Türk kültüründeki bayramın nasıl üretildiğini göstermektedir. Bu bağlamda reklamlar, geçmişle bugün arasında sembolik bir köprü kurarak, kültürel kimliğin yeniden inşasına katkı sağlamaktadır. Şekerin yalnızca bir tüketim ürünü değil, aynı zamanda paylaşım, sevgi ve birliktelik simgesi olarak sunulması, reklamların kültürel derinliğini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the Kent Bayram Şekerleri (Kent Holiday Candies) commercials broadcast on television between 2013 and 2023 using Roland Barthes' semiotic analysis method, focusing on how the visual and linguistic elements in the advertisements convey cultural meaning. The visual and auditory components of the commercials are analyzed within Barthes' framework of denotative and connotative meanings, revealing the social and cultural messages intended to be communicated to the audience. The findings indicate that Kent Bayram Şekerleri commercials do more than merely promote a product; they also reinforce social solidarity, family bonds, and the traditions of holiday culture. Particularly during the pandemic period, when social isolation was at its peak, the message“We will get through this holiday”emphasized the continuity of cultural values. The commercials' nostalgic references, the portrayal of family structures, and the representation of elderly individuals demonstrate how the concept of the holiday is culturally produced in Turkish society. In this context, the advertisements act as symbolic bridges between the past and the present, contributing to the reconstruction of cultural identity. Presenting candy not merely as a consumable product but as a symbol of sharing, love, and togetherness enhances the cultural depth of the advertisements. KeyWords: Holiday, Semiotics, Advertising, Culture