Rus elçilik raporlarına göre Osmanlı – Rus diplomatik münasebetleri (1800 – 1841)
Ottoman - Russian diplomatic relations (1800–1841) based on Russian Embassy reports
  1. Tez No: 938703
  2. Yazar: AIGUL ERGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİNÇER KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükelçi, Rusya İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Diplomasi, Dış Politika, Embassy, Russian Empire, Ottoman Empire, Diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, 1800–1841 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Rus Büyükelçiliği misyonunun, iki imparatorluk arasındaki diplomatik ilişkilerde oynadığı rolü analiz etmektedir. XVIII. yüzyıldan itibaren giderek artan Osmanlı-Rus ilişkileri, XIX. yüzyılın ilk yarısında hem askeri çatışmalar hem de yoğun diplomatik faaliyetlerle derinleşmiştir. Araştırmanın temel hipotezi, İstanbul'daki Rus büyükelçiliğinin yalnızca temsilî bir kurum olmayıp, aynı zamanda Osmanlı iç politikasına etki etmeye çalışan aktif bir güç merkezi haline geldiğidir. Diplomatik yazışmalar bu bağlamda, yalnızca bilgi aktaran belgeler değil, aynı zamanda Rus dış politikasının müdahaleci yönünü şekillendiren araçlar olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada belge analizi, kronolojik yöntem ve içerik analizi gibi metodolojik yaklaşımlar bir arada kullanılmış; Rus büyükelçilerinin İstanbul'daki faaliyetleri, yazışmalar ve raporlar üzerinden sistematik olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel kaynaklarını, Rusya ve Osmanlı arşivlerinden elde edilen diplomatik belgeler, büyükelçi talimatnameleri, protokol metinleri ve kişisel yazışmalar oluşturmaktadır. Bu kaynaklar, Osmanlı-Rus ilişkilerinin yalnızca dış politika düzeyinde değil, aynı zamanda iç siyasi süreçlere nasıl sirayet ettiğini anlamak açısından önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the role of the Russian Embassy in Istanbul between 1800 and 1841 in shaping Ottoman-Russian diplomatic relations. Beginning in the 18th century, these relations intensified and, by the first half of the 19th century, were deeply influenced by both military conflicts and extensive diplomatic engagement. The central hypothesis of the research asserts that the Russian Embassy in Istanbul functioned not merely as a representational institution but also as an active power center seeking to influence Ottoman domestic politics. In this context, diplomatic correspondence is evaluated not only as a medium of information exchange but also as a tool reflecting the Russian Empire's shift from neutrality to an interventionist foreign policy. The study employs a combination of document analysis, chronological method, and content analysis to systematically examine the activities of Russian ambassadors in Istanbul through reports and official correspondence. The primary sources consist of diplomatic documents, ambassadorial instructions, protocol notes, and personal letters preserved in Russian and Ottoman archives. These materials provide valuable insights into how Russian influence extended beyond foreign policy into the internal political processes of the Ottoman Empire.