Yenidoğan yoğun bakım ünitesi sonrası uyum odasında prematüre bebeğe sahip olan annelerin emzirme deneyimi üzerine etnografik bir çalışma
An ethnographic study on the breastfeeding experience of mothers with premature babies in the adaptation room after the neonatal intensive care unit
- Tez No: 939936
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, uyum odası, etnografi, kültürel hemşirelik, Preterm infant, transition room, ethnography, cultural-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinden uyum odasına geçen preterm bebek annelerinin, uyum odasında yaşadıkları emzirme deneyimlerini etnografik değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem:Nitel araştırma deseni ile yapılan bu çalışma, hızlı etnografi yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Veriler, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi'nde yer alan anne uyum odalarında, 18 prematüre bebeğe sahip anneyle yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine bireysel görüşmeler ve katılımsız gözlemler yoluyla toplanmıştır. Veri analizinde Braun ve Clarke'ın tematik analiz yöntemi kullanılmıştır Bulgular: Uyum odasında emzirilen bebeklerin doğum haftaları 32-36 hafta arasındadır. 18 katılımcıyla yapılan derinlemesine görüşmelerin tematik analizi sonucunda, emzirme sürecine dair deneyimleri yansıtan 5 ana tema ve 15 alt tema belirlenmiştir. Emzirmenin Anlamı: Annelik temasında; anneler, emzirmeyi sadece beslenme değil, annelik rollerinin bir parçası ve bağ kurma aracı olarak tanımlamıştır. Emzirme Sürecinde Duygusal Deneyimler temasında; kaygı, korku, suçluluk ve yorgunluk gibi yoğun duygularla birlikte yaşanmıştır. Toplumsal Beklentiler ve Kültürel Normlar temasında; toplum baskısı, dini-kültürel inançlar ve geleneksel beklentiler, emzirme kararlarını etkilemiştir. Emzirme Sürecinde Yaşanan Zorluklar ve Baş Etme temasında; prematürelik kaynaklı fizyolojik güçlükler, süt yetersizliği ve destek eksikliği süreci zorlaştırmıştır. Emzirme Sürecini Kolaylaştırıcılar temasında; aile desteği, sağlık personelinin yönlendirmesi ve bebekle temas, süreci olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Sonuç: YYBÜ sonrası uyum odasında yürütülen bu çalışma, emzirmenin yalnızca fiziksel bir eylem değil; kültürel değerler, annelik kimliği ve duygusal iyilik hâliyle bütünleşen çok boyutlu bir deneyim olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, uyum odası sürecinin yalnızca bir tıbbi takip dönemi değil, anneliğe geçişin duygusal ve kültürel bir yeniden yapılanma süreci olduğunu ortaya koymaktadır. Kültüre duyarlı hemşirelik uygulamaları, bu geçişin daha sağlıklı ve destekleyici şekilde yaşanmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to ethnographically evaluate the breastfeeding experiences of mothers with preterm infants in the transition room after discharge from the neonatal intensive care unit. Method: This research was conducted using a qualitative research design and employed the rapid ethnography method. Data were collected through in-depth individual interviews and non-participant observations conducted with 18 mothers of preterm infants in the transition rooms of Ankara Etlik City Hospital's Maternity Department. Thematic analysis was carried out using Braun and Clarke's framework. Results: The infants breastfed in the transitional care room were born between 32 and 36 weeks of gestation. As a result of the thematic analysis of in-depth interviews conducted with 18 participants, five main themes and fifteen sub-themes reflecting their breastfeeding experiences were identified. In the theme The Meaning of Breastfeeding: Motherhood, mothers described breastfeeding not only as a means of nutrition but also as an essential part of their maternal role and a tool for bonding. In the theme Emotional Experiences During Breastfeeding, mothers reported intense emotions such as anxiety, fear, guilt, and exhaustion. In the theme Societal Expectations and Cultural Norms, social pressure, religious-cultural beliefs, and traditional expectations were found to influence breastfeeding decisions. In the theme Challenges and Coping During the Breastfeeding Process, physiological difficulties due to prematurity, insufficient milk supply, and lack of support made the process more difficult. In the theme Facilitators of the Breastfeeding Process, factors such as family support, guidance from healthcare professionals, and physical contact with the baby positively influenced the breastfeeding experience. Conclusion: This study, conducted in the transitional care rooms after NICU discharge, shows that breastfeeding is not merely a physical act, but a multidimensional experience shaped by cultural values, maternal identity, and emotional well-being. The transitional care period represents not only medical follow-up, but also a cultural and emotional transition into motherhood. Culturally sensitive nursing practices support mothers in navigating this process more effectively and meaningfully.