Yozgat başçavuş hamamı restorasyonunun yapısal sorunları, malzeme bilgisi ve tipolojik açıdan incelenmesi
Structural problems, material information and typological examination of the restoration of the yozgat başçavuş bathhouse
- Tez No: 940028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN AKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Hamam, Hamam tipolojisi, Yapım özellikleri, Malzeme, Yapısal sorunlar, Malzeme bozulmaları, Yozgat Başçavuş Hamamı, Restoration, Hamam, Hamam typology, Construction features, Material, Structural problems, Material deterioration, Yozgat Başçavuş Hamam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Yozgat Başçavuş Hamamı, Osmanlı Dönemi hamam mimarisinin özelliklerini yansıtan önemli bir taşınmaz kültürel mirastır. Bu çalışmanın amacı uzun zamandır atıl durumda olan ve yıkılma riski ile karşı karşıya kalan Başçavuş Hamamı'nın restorasyonu için yapısal sorunlarını, kullanılan malzeme türlerini ve mekânsal planlamadaki hamam tipolojik özelliklerini inceleyerek, restorasyonu, korunması ve sürdürülebilirliğine yönelik öneriler geliştirilmesidir. Tez çalışmasının ilk bölümünde; araştırmanın amacı, önemi, araştırmanın soruları ve sınırlılıkları açıklanmıştır. İkinci bölümde; hamam ve tarihçesi, Osmanlı Hamamlarının mekânsal tipolojisi, yapısal ve malzemeleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından, örnek alan Başçavuş Hamamı'nın çevresel, mekânsal, yapısal hasar ve malzeme bozulmalarıyla ilgili sorunlar tespit edilip değerlendirilmiş, elde edilen verilerin analizleri sonucunda yapısal sorunlarla ilgili müdahale önerileri sunulmuştur. Örnek hamama ilişkin detaylı rölöve çizimleri ve açıklayıcı tablolar hazırlanmıştır. Açıklayıcı tablolarda incelenen mekânların rölöve çizimleri, tespit edilen sorunları, müdahale biçim ve önerileri verilmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen sonuçların genel bir özeti ile koruma ve onarım önerileri sunulmuştur. Çalışma, özgün kimliklerini kaybetme ve yok olma tehlikesinde olan hamam yapılarının korunmaları ve taşıdıkları değerlerin gelecek nesillere aktarılabilmesi için, yerel yapım özellikleri, malzeme kullanımı, günümüz durumları ve özgün detay çözümlerinin belgelenmesi hususunda önem taşımaktadır. 2025, xvi + 200 Sayfa
Özet (Çeviri)
Yozgat Başçavuş Bath, which has a history of approximately 200 years, is an important immovable cultural heritage reflecting the characteristics of the Ottoman Period bath architecture. The aim of this study is to examine the structural problems, the types of materials used and the typological characteristics of the baths in spatial planning for the restoration of the Başçavuş Bath, which has been idle for a long time and faces the risk of collapse, and to develop suggestions for itsrestoration, conservation and sustainability. In the first part of the thesis; the purpose, importance, research questions and limitations of the research are explained. In the second part; information about the bath and its history, spatial typology, structural and materials of Ottoman baths are given. Then, the problems related to the environmental, spatial, structural damage and material deterioration of the sample area Başçavuş Hamam were identified and evaluated, and as a result of the analyses of the data obtained, intervention suggestions related to structural problems were presented. Detailed survey drawings and explanatory tables were prepared for the sample bath. In the explanatory tables, the survey drawings of the analysed spaces, identified problems, intervention methods and recommendations are given. In the conclusion section, a general summary of the results obtained and conservation and repair suggestions are presented. The study is important in terms of documenting the local construction features, material usage, present conditions and original detail solutions in order to protect the bath buildings, which are in danger of losing their original identities and disappearing, and to transfer the values they carry to future generations. 2025, vi + 200 pages