T1a glottik larinks kanserlerinde cerrahi ile radyoterapinin onkolojik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of oncological and functional outcomes of surgery and radiotherapy in T1a glottic laryngeal cancer
- Tez No: 940112
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Laringeal neoplaziler, vokal kordlar, cerrahi, sağkalım analizi, ses kalitesi, yaşam kalitesi, Laryngeal neoplasms, vocal cords, surgery, survival analysis, voice quality, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Larinks kanserinin hastalar üzerindeki psikososyal etkileri oldukça fazladır. Konuşma, nefes alma ve yutma zorlukları bu etkilerden sadece birkaçıdır. T1a glottik larinks karsinomu, tek bir vokal kord ile sınırlı olan ve çevresindeki yapıları içermeyen lokalize bir kanserdir. Bu erken evre larinks kanserinin tedavisi, öncelikle tümörü etkili bir şekilde tedavi ederken ses kalitesi ve yaşam kalitesini korumayı amaçlar. T1a glottik larinks karsinomunun tedavi seçenekleri arasında endoskopik kordektomi, laringofissür kordektomi ve radyoterapi yer alır. T1a glottik larinks karsinomu tedavisinin onkolojik sonuçları hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin çok iyidir. Bu çalışmada T1a glottik larinks karsinomlu hastaların cerrahi ile radyoterapi sonrası onkolojik, ses kalitesi ve yaşam kalitesi sonuçlarını karşılaştırdık. Onkolojik sonuçlar için cerrahi grubunda 35, radyoterapi grubunda 55 hasta; akustik analiz için cerrahi grubunda 22, radyoterapi grubunda 25 hasta; yaşam kalitesi için cerrahi grubunda 25, radyoterapi grubunda 26 hasta çalışmamıza alındı. Çalışmamızda endoskopik kordektomiden en az 3 ay sonra, radyoterapiden en az 13 ay sonra, laringofissür kordektomiden en az 18 ay sonra akustik analiz ve yaşam kalitesi değerlendirmeleri yapıldı. Cerrahi grubun akustik analiz sonuçları radyoterapiden daha kötü olmasına rağmen genel olarak olumlu ses ve yaşam kalitesi sonuçları alındı. Onkolojik sonuçlar içinde lokal kontrol oranı cerrahi grupta daha iyi olmasına rağmen hastalığa özgü sağ kalımda fark saptanmadı. Sonuç olarak onkolojik ve fonksiyonel sonuçlar açısından cerrahi ve radyoterapi tedavi T1a glottik kanserli hastaların tedavisinde kullanılabilir. Tedavi seçimi cerrah ve hastanın tercihi, hastanın genel sağlık problemleri, uygun ekipmanlara sahip olmaya göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Laryngeal cancer has many psychosocial effects on patients. Speech, breathing and swallowing difficulties are just a few of these effects. The treatment of this early stage laryngeal cancer primarily aims to effectively treat the tumor while preserving voice quality and quality of life. Treatment options for T1a glottic laryngeal carcinoma include endoscopic cordectomy, laryngofissure cordectomy, and radiotherapy. The oncological results of the treatment of T1a glottic cancers are very good regardless of the treatment method chosen. In this study, we compared the oncological, voice quality and quality of life results of patients with T1a glottic cancer after surgery and radiotherapy. For oncological results, 35 patients in the surgery group and 55 patients in the radiotherapy group; for acoustic analysis, 22 patients in the surgery group and 25 patients in the radiotherapy group; For quality of life, 25 patients in the surgery group and 26 patients in the radiotherapy group were included in our study. Acoustic analysis and quality of life assessments were performed at least 3 months after endoscopic cordectomy, at least 13 months after radiotherapy, and at least 18 months after laryngofissure cordectomy. Although the acoustic analysis results of the surgical group were worse than radiotherapy, overall favourable voice and quality of life results were obtained. Although the local control rate was better in the surgical group in oncological outcomes, no difference was found in disease-specific survival. In conclusion, in terms of oncological and functional results, surgery and radiotherapy can be used in the treatment of patients with T1a glottic cancer. The choice of treatment may vary according to the preference of the surgeon and the patient, the general health problems of the patient, and the availability of appropriate equipment.