Tübülarize insize plak (TİP) üretroplasti ile hipospadias onarımı uygulanmış olgularda üretral obstrüksiyonun geç dönemde değerlendirilmesi
Late-term evaluation of urethral obstruction in cases undergoing hypospadias repair with tubularized incised plate (TIP) urethroplasty
  1. Tez No: 940251
  2. Yazar: DENİZAY AVCI BAKALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: tübülarize insize plak üretroplastisi, üretral obstrüksiyon, hipospadias, tubularized incised plate urethroplasty, urethral obstruction, hypospadias
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hipospadias penil üretranın anormal gelişimi sonucu eksternal meanın glans penisin ucundan daha proksimale ve penisin ventral yüzüne açılması ile karakterize konjenital bir anomalidir. Onarımı için çok sayıda cerrahi yöntem mevcuttur. Tüm yöntemlerde, cerrahi sonrası geç dönemde çeşitli komplikasyonlar meydana gelmektedir. Tüm cerrahi disiplinlerde başarılı sonuçlar, hasta seçimine ve belirli bir klinik durum için en uygun cerrahi prosedürün belirlenmesine bağlı görülmektedir. Hipospadias cerrahisi sonrası uzun dönemde en sık karşılaşılan komplikasyonlardan biri üretral stenozdur. Hipospadias cerrahisinden sonra neoüretral stenozun üretral plak veya neo- plak tübülarizasyonlarda daha nadir olduğu düşünülmektedir. İyi sonuçları nedeniyle tübülarize insize plak üretroplastisi (TİPU), çocuklarda hipospadias onarımı için en sık kullanılan tekniklerden biridir. Dini, kültürel ya da klinik sebepler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen sünnet olgusunun gerçekleştirilme zamanı ve operasyon bölgesi göz önünde bulundurulduğunda sünetin hipospadias anomalisine yönelik gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile benzerlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Dünya üzerinde her üç erkekten birinin sünnetli olduğu ve Türkiye'de erkeklerin büyük çoğunluğunun sünnetli olması hipospadias anomalisine yönelik gerçekleştirilen cerrahi müdahale TİPU yönteminin uzun süreli komplikasyonlarının karşılaştırılması açısından önemli görülmektedir. TİPU ile hipospadias onarımı uygulanmış olgularda üretral obstrüksiyonun geç dönemde değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmanın kavramsal çerçeve bölümü alanyazında yer alan hipospadias ve sünnet üzerine gerçekleştirilmiş çalışmaların incelenmesi hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında klinik ortamında sünnet olan olgular ve TİPU geçiren olgularla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda başarılı TİPU uygulanan olguların cerrahi operasyon sonrasında dikkat edilmesi halinde üretral obstrüksiyonun çok fazla görülmediği, sünnet olgusu ile paralellik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hypospadias is a congenital anomaly characterized by abnormal development of the penile urethra, resulting in the external mea opening more proximally than the TİP of the glans penis and to the ventral aspect of the penis. There are many surgical methods for its repair. In all methods, various complications occur in the late postoperative period. Successful outcomes in all surgical disciplines seem to depend on patient selection and determination of the most appropriate surgical procedure for a given clinical situation. One of the most common long-term complications after hypospadias surgery is urethral stenosis. Neourethral stenosis after hypospadias surgery is thought to be rarer than urethral plate or neo-plate tubularizations. Due to its good results, tubularized incised plate urethroplasty (TIPU) is one of the most commonly used techniques for hypospadias repair in children. Circumcision is performed for religious, cultural or clinical reasons, and considering the time and site of the operation, it is possible to say that circumcision is similar to the surgical intervention performed for hypospadias anomaly. The fact that one out of every three men in the world is circumcised and the majority of men in Turkey are circumcised is important in terms of comparing the long-term complications of the TIPU method of surgical intervention for hypospadias anomaly. The conceptual framework of this study, which was conducted to evaluate urethral obstruction in the late period in patients who underwent hypospadias repair with tubulariR TIPU, was prepared by reviewing the studies on hypospadias and circumcision in the literature. Within the scope of the study, interviews were conducted with circumcised patients and patients who underwent TIPU in the clinical setting. As a result of the study, it was determined that urethral obstruction was not seen too much in cases who underwent successful TIPU intervention if attention was paid after the surgical operation and that it was parallel to the circumcision case.