Verbascum zerdüşt bitkisinin kimyasal kompozisyonu Covid-19 spike ACE2 bağlanma inhibisyon potansiyeli ve adme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of chemical composition, Covid-19 spike ACE2 binding inhibition potential and adme properties of verbascum zerdüşt plant
- Tez No: 940252
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇAGLAR ÇELİKEZEN, DR. MEHMET FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Verbascum zerdüşt, ACE2, SwissADME, Moleküler docking, Verbascum zerdüşt, ACE2, SwissADME, Mocular docking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bitkiler uzun zamandan beri insan sağlığını korumak ve devam ettirmek için kullanılmıştır. Kullanılan sentetik ilaçların artan maliyetleri ve yan etkileri sebebi ile bitkisel ürünlere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple dünyanın birçok yerinde ki laboratuvarlarda doğal kaynaklı yeni ilaç etken maddeleri kaşfetmek için araştırmalar devam etmektedir. Sunulan çalışmada, Verbascum zerdüşt bitkisinin COVID-19 Spike ACE2 bağlanma inhibiyon kapasitesi ticari kitler kullanılarak çalışıldı. Buna ek olarak, bitki içeriği HPLC-DAD analizleri yapılarak tespit edildi ve bitki içeriğinde bulunan komponentlerin 7U0N kompleksi ile interaksiyonu moleküler docking anlizleri ile belirlendi. Bunun yanında, bitki içeriğinde tespit edilen moleküllerin ADME profilleri SwissADME web aracı kullanılarak tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre Verbascum zerdüşt bitkisinin 0.001µl konsantrasyonda en yüksek inhibisyon değeri gösterdiği tespit edildi (%15.38). Moleküler docking analizlerinde ise 7U0N kompleksine en yüksek bağlanma afinitesini kateşinhidrat gösterdi (∆G= -8.3 kcal/mol). Bitki ekstraktında tespit edilen moleküllerden kateşin hidrat, resveretrol, kuersetin ve t-sinnamik asit Lipinski, Ghose, Veber, Egan ve Muegge kriterlerine tamamen uyum gösterdi. Sonuç olarak, elde edilen sonuçlar, Verbascum zerdüşt bitkisinin COVID 19 tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Plants have long been used to protect and maintain human health. Due to the increasing costs and side effects of synthetic drugs, interest in herbal products is increasing day by day. For this reason, research continues in laboratories around the world to discover new drug active ingredients of natural origin. In the present study, the COVID-19 Spike ACE2 binding inhibition capacity of Verbascum zerdüşt was studied using commercial kits. In addition, the plant content was determined by HPLC-DAD analysis and the interaction of the components in the plant content with the 7U0N complex was determined by molecular docking analysis. In addition, the ADME profiles of the molecules detected in the plant content were determined using the SwissADME web tool. According to the results obtained, Verbascum zerdüşt showed the highest inhibition value at 0.001µl concentration (15.38%). In molecular docking analysis, catechin carbohydrate showed the highest binding affinity to the 7U0N complex (∆G= -8.3 kcal/mol). Among the molecules detected in the plant extract, catechin hydrate, resveretrol, quercetin and t-cinnamic acid fully complied with the Lipinski, Ghose, Veber, Egan and Muegge criteria. In conclusion, the results obtained indicate that Verbascum zerdüşt plant can be used in the treatment of COVID