Kırmızı toprak kullanılarak üretilen çimento esaslı hafif kompozitlerin özellikleri
Properties of cement based lightweight composites produced by using red soil
  1. Tez No: 940640
  2. Yazar: ERDAL BİLGE SADEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı toprak, çimentolu kompozit, pomza, hafif kompozit, Red soil, cementitious composite, pumice, lightweight composites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Volkanik kayaçların zamanla değişim göstermesi sonucu oluşan kum, çakıl ve taşların değişik renkleri aldığı belirlenmiştir. Bu renkli kum, çakıl ve taşların betonda agrega olarak kullanılması, beton için yeni bir doğal kaynak olabileceğinden önem arz etmektedir. Betonda kullanılan kireçtaşı ve kalker esaslı agregaların yerine kullanılabilecek agregaların araştırılması konusu popüler bir araştırma alanı olduğu açıkça görülmektedir. Renkli toprak, kum, çakıl vb. agregaların betonda kısmen ya da tamamen kalker esaslı agregalar ile yer değiştirilerek beton ve betonarme malzemeler üretilebilmektedir. Bu çalışmada Yozgat Terzili-Delice köyleri arasında bulunan volkanik kayaçlardan doğal yollarla oluşan kırmızı toprağın betonun üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kırmızı toprak çimentonun ağırlıkça %10, %20, %30 ve %40 oranlarında harç karışımlarına ilave edilmiştir. Su/çimento (su/ç) oranı 0,4, 0,5 ve 0,6 için hazırlanan karışımlardan 40x40x160 mm3 boyutlarında prizmatik harç numuneleri üretilmiştir. Üretilen numunelerin kuru birim ağırlık, su emme, porozite, ısıl iletkenlik katsayısı ve ultrases geçiş hızı gibi fiziksel özellikleri ile basınç ve eğilme dayanımı gibi mekanik özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre aynı oranda kırmızı toprak içeriğine sahip numunelerde su/çimento oranı arttıkça su emme, birim ağırlık, ultrases geçiş hızı artmaktadır. Buna karşın numunelerin basınç dayanımı ve eğilme dayanımı değerlerinde azalma görülmüştür. 2024, xiii + 57 Sayfa
Özet (Çeviri)
It has been determined that sand, gravel and stones formed as a result of volcanic rocks changing over time have different colors. The use of these colored sand, gravel and stones as aggregates in concrete is important as it can be a new natural resource for concrete. It is clearly seen that the research of aggregates that can be used instead of limestone and limestone-based aggregates used in concrete is a popular research area. Colored soil, sand, gravel etc. aggregates can be partially or completely replaced with limestone-based aggregates in concrete to produce concrete and reinforced concrete materials. In this study, it was aimed to investigate the usability of red soil naturally formed from volcanic rocks located between Terzili-Delice villages of Yozgat in the production of concrete. For this purpose, red soil was added to the mortar mixtures at 0%, 10%, 20%, 30% and 40% by weight of cement. Prismatic mortar samples with dimensions of 40x40x160 mm3 were produced from mixtures prepared for water/cement (w/c) ratios of 0.4, 0.5 and 0.6. Physical properties of the produced samples such as dry unit weight, porosity, thermal conductivity coefficient, water absorption, ultrasound transmission rate and mechanical properties such as compressive and flexure strength were determined. According to the results obtained, as the water/cement ratio increases in samples with the same red soil content, water absorption, unit weight, thermal conductivity coefficient and ultrasound transmission rate increase. On the other hand, a decrease was observed in the compressive strength, flexural strength, and thermal conductivity coefficients of the samples. 2024, xiii + 57 Pages