Sporcu ailelerinin ve taraftarların öfke ifade tarzlarının incelenmesi
Examination of anger expression styles of athlete families and fans
  1. Tez No: 940868
  2. Yazar: NERİMAN BİTİREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, sporcu ailesi, öfke, öfke ifade tarzı, taraftar, Sport, athlete family, anger, anger expression style, sports fan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada 2024 yılında, Konya'da farklı spor branşlarında gerçekleştirilen yarışmalara izleyici olarak katılan, yarışan sporcu ailelerinin ve taraftarların öfke ifade tarzlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Spielberger (1988) tarafından geliştirilen Öfke İfade Tarzı (ÖFKE-TARZ) ölçeği toplam 502 kişi üzerinde uygulanmıştır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılarak ikili karşılaştırmalar için independent t testi, çoklu karşılaştırmalar için One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Ölçek alt boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi için ise pearson korelasyon analizi testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bireylerin öfke ifade tarzları düzeylerinde sporculuk geçmişi faktöründe anlamlı farklılık görülmemiştir. Cinsiyet faktörüne ilişkin karşılaştırma sonuçları incelendiğinde öfke dışta alt boyutunda erkek katılımcıların, öfke kontrol alt boyutunda ise kadın katılımcıların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların öfke ifade tarzlarının yaş faktörüne göre incelenmesinde öfke içte, öfke dışta ve öfke toplam sonuçlarında anlamlı düzeyde farklılık gözlemlenmiştir. X kuşağı ve y kuşağı bireylerinin ortalama puanlarının z kuşağı bireylerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Sporcu yakınlığına ilişkin ikili karşılaştırmada öfke dışta alt boyutu ve öfke toplam sonuçlarında taraftarlar lehine anlamlı düzeyde farklılık tespit edilmiştir. Eğitim durumuna ilişkin çoklu karşılaştırma sonuçlarına göre öfke dışta alt boyutunda lise ve üniversite mezunu bireylerin ortalama puanları lisansüstü mezunu bireylere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülürken, öfke kontrol alt boyutunda ise lisansüstü mezuniyete sahip bireylerin ortalama puanlarının lise mezunu bireylere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak öfke duygusunun da mutluluk, hüzün, heyecan vb. duygular gibi doğuştan içimizde var olan bir duygu çeşidi olduğu ve çeşitli faktörlere bağlı olarak dışa yansıtıldığı görülmektedir. Yaratılıştan gelen özellikler, yaşanmışlıklar ve yaşamın yüklediği sorumluluklar çerçevesinde insan yaşamında öfke kontrolü her geçen gün azalmakta ve bu durum spor camiasını da etkilemektedir. Caydırıcı yaptırımlar, bilgilendirici eğitimler sayesinde spor organizasyonları amacına uygun bir ortam haline gelecektir. Bireylere spor ve fair play kavramı hakkında daha kapsamlı ve anlaşılır eğitimler verilmeli, olumsuz davranışlar sergileyenler için caydırıcı adımlar atılmalı ve bu alanda daha çok akademik çalışma üretilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the anger expression styles of athlete families and fans who participated as spectators in various sports competitions held in Konya in 2024. The Anger Expression Style (ANGER-STYLE) scale, developed by Spielberger (1988), was applied to 502 participants. This study employed a quantitative research method, using the independent t-test for pairwise comparisons and One-Way ANOVA tests for multiple comparisons. Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between the sub-dimensions of the scale. According to the results of the analysis, no significant difference was found in individuals' anger expression styles based on their athletic background. When examining the results related to the gender factor, it was determined that male participants showed statistically significant differences in the anger-out sub-dimension, while female participants showed significant differences in the anger-control sub-dimension. In the analysis of participants' anger expression styles based on age, significant differences were observed in the anger-in, anger-out, and total anger scores. It was found that the average scores of Generation X and Generation Y individuals significantly differed from those of Generation Z individuals. In the pairwise comparison related to athlete affiliation, a significant difference was found in favor of fans in the anger-out sub-dimension and total anger scores. Additionally, according to the multiple comparison results related to education level, it was observed that the average scores of high school and university graduates in the anger-out sub-dimension significantly differed from those of postgraduate degree holders, while in the anger-control sub-dimension, postgraduate degree holders had significantly different average scores compared to high school graduates. In conclusion, anger, like emotions such as happiness, sadness, and excitement, is an inherent feeling that manifests depending on various factors. Due to innate characteristics, life experiences, and the responsibilities imposed by life, anger control is gradually decreasing, affecting the sports community as well. Through deterrent sanctions and informative training, sports organizations can become environments that serve their intended purpose. Individuals should receive more comprehensive and understandable education on sports and the concept of fair play. Deterrent measures should be implemented for those displaying negative behaviors, and more academic studies should be conducted in this field.