Finansal teknoloji uyuşmazlıkları ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tahkimi
Financial technology disputes and World Intellectual Property Organization (WIPO) arbitration
- Tez No: 941618
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: FinTek, WIPO tahkimi, avantaj, sınırlama, fikri mülkiyet hakları, NFT, blokzincir, finans, uyuşmazlık, FinTech, WIPO arbitration, advantage, limitation, intellectual property rights, NFT, blockchain, dispute
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finansal teknolojiler (FinTek), dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle finansal hizmetlerin sunumunu yenilikçi yöntemlerle gerçekleştirerek insanların hayatını kolaylaştırmakta; ancak bu uygulamalardan kaynaklanan hukuki ihtilaflar da giderek artmaktadır. Bu tezde, FinTek sektöründe ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tahkim mekanizmalarının rolü incelenmekte olup, öncelikle FinTek'in tanımı, tarihsel gelişimi ve finans sektörüyle ilişkisi incelenerek uygulama alanları ele alınmış, ardından FinTek sektöründe yapılan hukuki düzenlemeler değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, uyuşmazlık ve fikri mülkiyet uyuşmazlıkları kavramları açıklanarak bunların FinTek ile bağlantısı üzerinde durulmuş; devamında WIPO tahkim mekanizmalarının yapısı, avantajları ve dezavantajları detaylı biçimde analiz edilerek FinTek kapsamında değerlendirilmiş; ayrıca son dönemlerde öne çıkan NFT kavramı ve bunun fikri mülkiyet hukuku bağlamındaki uyuşmazlıklara etkisi ele alınarak, NFT ve blokzincir gibi teknolojik yeniliklerden kaynaklanan sorunların WIPO nezdinde çözümünün mümkün olduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial technologies (FinTech) make people's lives easier by providing financial services through innovative methods with the impact of digitalization and technological developments; however, legal disputes arising from these applications are increasing. In this thesis, the role of the World Intellectual Property Organization (WIPO) arbitration mechanisms in the resolution of disputes arising in the FinTech sector is examined. Firstly, the definition of FinTech, its historical development and its relationship with the financial sector and its application areas are examined, and then the legal regulations in the FinTech sector are evaluated. In the second part, the concepts of disputes and intellectual property disputes are explained and their connection with FinTech is emphasized; the structure, advantages and disadvantages of WIPO arbitration mechanisms are analyzed in detail and evaluated within the scope of FinTech; and the concept of NFT and its impact on disputes in the context of intellectual property law, which has recently come to the forefront, is discussed and it is argued that it is possible to resolve the problems arising from technological innovations such as NFT and blockchain before WIPO.