Türkiye'de okuyan göçmen öğrencilerin egzersiz yapma ve fiziksel uygunluk durumlarının karşılıklı incelenmesi
Exercise and exercise behaviour of migrant students studying in Turkey mutual examination of physical fitness conditions
- Tez No: 941802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD ERZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz Yapma Alışkanlıkları, Fiziksel Uygunluk, Göçmen Öğrenciler, Exercise Habits, Migrant Students, Physical Fitness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de öğrenim gören göçmen öğrencilerin egzersiz yapma alışkanlıkları ve fiziksel uygunluk durumlarını nicel yöntemlerle incelemektedir. Araştırma kapsamında, demografik özellikleri, sağlık geçmişini ve fiziksel aktivite düzeylerini ölçmeyi amaçlayan bir anket kullanılmıştır. Anket, üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde katılımcıların demografik bilgileri, ikinci bölümde Hastalık Hikayesi Ölçeği ile sağlık geçmişi, üçüncü bölümde ise Par-Q Fiziksel Aktiviteye Katılma Ölçeği ile fiziksel aktivite düzeyleri değerlendirilmiştir. Araştırma örneği, tesadüfi seçim yöntemiyle belirlenen ve gönüllülük esasına dayalı olarak katılan 385 öğrenciden oluşmaktadır; bu öğrencilerin 170'i kadın, 215'i ise erkektir. Veriler, SPSS 25 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, öğrencilerin egzersiz yapma sıklıkları ve fiziksel uygunluk düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi ve sağlık durumu gibi çeşitli demografik faktörlere göre farklılaştığını göstermektedir. Özellikle, bekar ve üniversite düzeyindeki öğrenciler daha düşük fiziksel uygunluk seviyeleri ve daha fazla sağlık sorunu bildirirken, evli ve yüksek eğitim seviyelerindeki öğrenciler daha iyi fiziksel sağlık durumları sergilemiştir. Bu sonuçlar, demografik özelliklerin göçmen öğrencilerin sağlık ve egzersiz alışkanlıkları üzerinde belirleyici olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the exercise habits and physical fitness levels of migrant students studying in Turkey using quantitative methods. The research involved a survey designed to measure participants' demographic characteristics, health history, and physical activity levels. The survey consists of three sections: the first section gathers demographic information, the second includes the Disease History Scale to assess health history, and the third contains the Par-Q Physical Activity Participation Scale to determine levels of physical activity. The sample comprises 385 students selected randomly and voluntarily, with 170 females and 215 males. Data were analyzed using SPSS 25 software. The findings indicate that students' frequency of exercise and levels of physical fitness vary according to demographic factors such as gender, marital status, education level, and health status. Specifically, single and undergraduate students reported lower levels of physical fitness and more health issues, while married and higher education level students displayed better physical health conditions. These results suggest that demographic characteristics can significantly influence the health and exercise habits of migrant students.