Diz artroplastisi bekleyen hastaların alt ekstremite kas kuvveti ile fonksiyonel durum arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between lower extremity muscle strength and functional status in patients waiting for knee arthroplasty
- Tez No: 941820
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: osteoartrit, artroplasti, total diz artroplastisi, diz, performans, osteoarthritis, arthroplasty, total knee arthroplasty, knee, performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Osteoartrit (OA), eklemdeki hiyalin kıkırdak ve çevre dokuların dejenerasyonu ile karakterize, çok faktörlü ve ilerleyici bir hastalıktır. Yetişkinlerde en sık görülen eklem hastalığı olup, diz eklemi en sık etkilenen bölgedir. OA ileri evreye ulaştığında ve konservatif tedavi yöntemleri yetersiz kaldığında, total diz artroplastisi (TDA) en etkili tedavi seçeneği olarak uygulanmaktadır. TDA öncesinde hastalarda sıklıkla ağrı, eklem hareket açıklığında azalma ve kas kuvvetinde kayıp gözlenmektedir. Literatürde bu dönemde alt ekstremite kas kuvveti ile fonksiyonel seviye arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ileri evre diz OA'sı olan bireylerde alt ekstremite kas kuvveti ile fonksiyonel durum arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya dahil edilen 35 hastanın kalça fleksör (KF), ekstansör (KE), abdüktör (KAB), addüktör (KAD), diz fleksör (DF), ekstansör (DE), ayak bileği dorsifleksör (ABDF), plantar fleksör (ABPF), invertör (ABİ) ve evertör (ABE) kaslarının kuvvetleri el tipi dinamometre ile ölçüldü. Fonksiyonel durum değerlendirmesi için Hospital for Special Surgery (HSS) diz skoru, Kısa Form-12 (KF-12), 50 adım yürüme testi (50AYT), 30 saniye otur-kalk testi (30sOKT) ve 9 basamak merdiven çıkma-inme testi kullanıldı. 50 AYT'yi tamamlama süresi ile KF, DE, ABE, KAB, DF ve Aİ arasında, 30sOKT'nin tekrar sayısı ile DE, ABE, KF, KE, KAB, DF, KAD, ABİ, ABF ve ABDF arasında korelasyon bulunmuştur. 9 Basamak merdiven çıkma testi ve inme testinin ile tamamlanma süresi ile sadece KF ve DE arasında korelasyon bulunmuştur. HSS diz skoru ile KF, DF, DE, ABE ve ABİ kas kuvveti arasında korelasyon bulunmuştur. Katılımcıların KF-12 Mental Skoru ile DE, ABDF, ABİ ve ABE kas kuvveti ile korelasyon bulunurken, KF-12 Fiziksel skoru ile KF, KAB, DF, ABİ ABE kas kuvveti ile korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak, preoperatif dönemde TDA hastalarının fonksiyonel performansını, günlük yaşam aktivitelerine katılımını ve bağımsızlığını arttırmak amacıyla tüm alt ekstremite kasları değerlendirilmeli ve rehabilitasyon programlarında bu kasları kuvvetlendirmeye yönelik egzersizlere odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a multifactorial and progressive disease characterized by the degeneration of hyaline cartilage and surrounding tissues in the joint. It is the most common joint disease in adults, with the knee being the most frequently affected joint. When OA progresses to an advanced stage and conservative treatment methods become insufficient, total knee arthroplasty (TKA) is considered the most effective treatment option. In the preoperative period, patients often experience pain, reduced range of motion, and loss of muscle strength. There is a lack of studies in the literature investigating the relationship between lower extremity muscle strength and functional level in this period. The aim of this study was to examine the relationship between lower extremity muscle strength and functional status in individuals with advanced-stage knee OA. Thirty-five patients were included in the study. The muscle strength of the hip flexors (HF), extensors (HE), abductors (HAB), adductors (HAD), knee flexors (KF), extensors (KE), ankle dorsiflexors (ADF), plantar flexors (APF), invertors (AI), and evertors (AE) was measured using a handheld dynamometer. Functional status was evaluated using the Hospital for Special Surgery (HSS) knee score, Short Form-12 (SF-12), 50-foot walking test (50FWT), 30-second sit-to-stand test (30sSTS), and the 9-step stair ascent-descent test. A correlation was found between the 50FWT completion time and HF, KE, AE, HAB, KF, and AI. The number of repetitions in the 30 STS was correlated with KE, AE, HF, HE, HAB, ADF, HAD, AI, APF, and ADF. A correlation was observed only with HF and KE regarding the completion time of the 9-step stair ascent and descent test. A correlation was also found between the Hospital for Special Surgery (HSS) knee score and HF, KF, KE, AE, and AI. Additionally, the SF-12 Mental Score was correlated with KE, ADF, AI, and AE, while the SF-12 Physical Score showed a correlation with HF, HAB, ADF, AI, and AE. In conclusion, during the preoperative period, all lower extremity muscles should be evaluated, and rehabilitation programs should focus on strengthening these muscles to improve functional performance, participation in daily life activities, and independence in TKA patients.