Kornea yaralarında kestane balının iyileşme üzerine etkisinin araştırılması: Deneysel rat modeli
Investigation of the effect of chestnut honey on healing of corneal wounds: An experimental rat model
- Tez No: 942046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA KİBAR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Apiterapi, kitosan, korneal iyileşme, Apitherapy, chitosan, corneal healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında ülkemizde üretilen kestane balını içeren jel ürünün kornea yaralarında iyileşme üzerine etkilerinin araştırması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Materyali, 10-12 haftalık 200-250 gram ağırlığında Spraque Dawley ırkı 61 dişi rat oluşturmuştur. Kontrol, kitosan ve bal jeli olmak üzere üç grupta toplam 61 gözde korneal hasar meydana getirilmiştir. Deneme modelindeki travmatik lezyonun, tek gözde olması, tüm gözü kaplamaması ve hayvanların fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamalarına engel olmayacak büyüklükte olması nedeni ile ratların sol gözünde 3 mm çapında korneal yara oluşturma işlemi gerçekleştirilmiştir. Böylece deneme 61 ratın 61 gözü üzerinde yürütüldü. Kornea yaraları görüntü işleme yazılım programı kullanılarak lezyonun çeperi poligon yöntemi ile işaretlenerek µm2 cinsinden ölçülüp kaydedilmiştir. Histopatolojik analizlerin yapılması amacıyla 24. ve 67. saatlerde her gruptan rastgele seçilen 4'er ratın ötenazisi yapılmıştır. Bulgular: Korneal yara iyileşmesinin değerlendirildiği 24, 36, 48 ve 67. saatlerde en düşük yara alanları bal jeli grubunda gözlenmiştir. Çalışmanın 67. saatinde bal jeli grubunda çoğu denek tamamen iyileşmiştir. Sonuç: Bal jelinin, kornea yaralarında klasik tedaviye alternatif olarak veteriner hekimlikte tercih edilebilir ucuz ve kolay uygulanabilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study aims to investigate the effects of a gel product containing chestnut honey produced in our country on healing of corneal wounds. Material and Methods: The material consisted of 61 female Spraque Dawley rats weighing 200-250 grams, aged 10-12 weeks. Corneal damage was created in a total of 61 eyes in three groups, namely control, chitosan and honey gel. Since the traumatic lesion in the experimental model was in one eye, did not cover the entire eye and was of a size that would not prevent the animals from meeting their physiological needs, a 3 mm diameter corneal wound was created in the left eye of the rats. Thus, the experiment was conducted on 61 eyes of 61 rats. Corneal wounds were measured and recorded in µm2 by marking the perimeter of the lesion with the polygon method using the image processing software program. For histopathology purposes, 4 rats randomly selected from each group were euthanized at 24 and 67 hours. Results: The lowest wound areas were observed in the honey gel group at 24, 36, 48 and 67 hours when corneal wound healing was evaluated. At the 67th hour of the study, most subjects in the honey gel group had completely healed. Conclusion: Honey gel is considered to be a cheap and easy-to-apply alternative to classical treatment in veterinary medicine for corneal wounds.