Obez çocuklarda mandibular indeksler ve fraktal boyut analizi kullanılarak dental panoramik radyografi üzerinden kemik değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of bone changes on dental panoramic radiographs using mandibular indices and fractal dimension analysis in obese children
  1. Tez No: 942458
  2. Yazar: BURCU BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEM COŞGUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Panoramik Radyografi, Fraktal Boyut Analizi, Radyomorfometrik İndeksler, D Vitamini, Obezite, Panoramic Radiography, Fractal Dimension Analysis, Radiomorphometric Indices, Vitamin D, Obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Obezite; inflamatuar etkileşimler, artmış mekanik yüklenme, hormonal değişiklikler ve D vitamini eksikliği gibi metabolik bozukluklar yoluyla kemik yapısını etkileyebilmektedir. D vitamini eksikliği, kemik mineralizasyonunun azalmasına ve mikromimari yapının bozulmasına neden olarak kemik bütünlüğü ile mekanik dayanıklılığın azalmasına yol açabilir. Bu çalışmanın amacı obez ve D vitamini eksikliği olan, obez ve D vitamini eksikliği olmayan ve sağlıklı çocuklar arasındaki kemik mikromimarisinin ve dansitesinin, fraktal boyut analizi (FB) ve mandibular indeksleri kullanarak değerlendirmektir. Çalışmamıza, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na muayene veya tedavi amacıyla başvurmuş obez D vitamini eksikliği olmayan, obez D vitamini eksikliği olan ve sağlıklı çocuklardan teşhis amacıyla alınmış 120 panoramik radyografi dahil edildi. Hastalar yaş ve cinsiyet açısından eşleştirildi. Panoramik radyografiler üzerinden radyomorfometrik indeksler (mandibular kortikal indeks, mental indeks, panoramik mandibular indeks) ölçüldü ve altı farklı bölgeden (sağ kondil, sağ angulus, sağ interdental alan, sol kondil, sol angulus ve sol interdental alan) elde edilen ROI'ler ile fraktal boyut analizi yapıldı. Veriler analiz edilirken IBM SPSS V23 R programlama dilinin 4.4.1 versiyonu kullanıldı ve önem düzeyi p0.05). Obez D vitamini eksikliği olmayan çocuklarda FB sağ interdental değerleri, obez D vitamini eksikliği olan çocuklara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.05). Panoramik radyografiler üzerinden yapılan değerlendirme sonuçlarına göre; obezite ve D vitamini eksikliği mandibulanın trabekülasyonunu, porozitesini ve kemik mineral yoğunluğunu etkilemektedir. Fakat bu faktörlerin etkileri, mandibulanın angulus, kondil, korpus ve interdental alan gibi farklı anatomik bölgelerinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu farklılıkların, dental tedavi sürecinde uygulanacak ortodontik, protetik ve cerrahi yaklaşımları etkileyebileceği dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Obesity may influence bone architecture through metabolic disturbances such as inflammatory interactions, increased mechanical loading, hormonal alterations, and vitamin D deficiency. Vitamin D deficiency can lead to reduced bone mineralization and impaired microarchitectural integrity, thereby decreasing bone strength and mechanical resilience. The aim of this study was to evaluate the bone microarchitecture and density among obese children with and without vitamin D deficiency and healthy children using fractal dimension analysis and mandibular indices. A total of 120 panoramic radiographs, obtained for diagnostic purposes from obese children without vitamin D deficiency, obese children with vitamin D deficiency, and healthy children who presented to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Tokat Gaziosmanpaşa University, were included in this study. Patients were matched for age and gender. Radiomorphometric indices (mandibular cortical index, mental index, and panoramic mandibular index) were measured on the panoramic radiographs, and fractal dimension analysis was performed on ROIs obtained from six different regions (right condyle, right angulus, right interdental area, left condyle, left angulus, and left interdental area). Data were analyzed using IBM SPSS Statistics v23 (R 4.4.1), with a significance threshold of p < 0.05. Both obese groups—with and without vitamin D deficiency—demonstrated significantly higher panoramic mandibular index (PMI) and mental index (MI) values compared to healthy controls (p < 0.05). There was no significant difference among groups in the distribution of mandibular cortical index (MCI) types (p > 0.05). Obese children without vitamin D deficiency exhibited significantly higher FD values in the right interdental area than did those with vitamin D deficiency (p < 0.05). Although not reaching statistical significance, FD values in the left interdental area were also higher in obese children without vitamin D deficiency. No significant intergroup differences were observed for mean FD values at the right condyle, right angulus, left condyle, or left angulus (p > 0.05). Panoramic radiographic analysis indicates that obesity and vitamin D deficiency affect trabecular pattern, porosity, and bone mineral density of the mandible. However, these effects vary across different mandibular regions—such as the angulus, condyle, corpus, and interdental areas. These regional variations should be taken into account when planning orthodontic, prosthetic, or surgical interventions.