Şizofrenili hastalarda ventriculus tertius ve ventriculus lateralis'lerin morfometrik değerlendirmesi
Morphometric evaluation of ventriculus tertius and ventriculus lateralis with schizophrenia patients
  1. Tez No: 943034
  2. Yazar: NURAN MÜGE GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA FAZLIOĞULLARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, ventriculus tertius, ventriculus lateralis, Schizophrenia, third ventricle, lateral ventricle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Şizofreni kronik seyirli ilerleyen, yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen, genellikle gençlik çağında başlayan ve etyolojisi tam olarak belirlenemeyen toplum sağlığı sorunudur. Lateral ve 3. ventrikül genişlemesi şizofrenide en çok gözlemlenen nöroanatomik değişimlerdir. Sağlıklı bireyler ve şizofrenili bireylerde evans indeksi, tek taraflı frontal horn ölçümü, ventriculus tertius transvers ölçümü, temporal horn genişliği, ventriculus tertius ön yüksekliği ve biparietal intrensek mesafe ölçümleri morfometrik olarak yapılacaktır ve çalışma sonucunda elde edilen veriler karşılaştırılarak ölçüm farkları değerlendirilecektir. Materyal ve Metod: Çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan şizofreni tanılı (101 birey) manyetik rezonans görüntüleme istenen hastaların radyolojik görüntüleri ve kontrol grubu (55 birey) olarak Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'na farklı şikayetlerle gelen ve manyetik rezonans görüntüleme istenen hastaların görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Şizofrenili hastalarda ventriculus tertius transvers genişliği, sağ ve sol cornu temporale kontrol grubuna göre anlamlı derecede geniş bulundu. Kontrol grubunda ise evans indeks şizofrenili hastalara göre geniş bulundu (p=0,019). Şizofreni hastalrında evans indeks, cornu frontale ve cornu temporale'ler yaşa bağlı genişlemiştir. Sonuç: Şizofreni hastalığında etkilenen anatomik yapıların detaylı karşılaştırmasının yapıldığı ve referans verilerin oluştuğu bir çalışma olmuştur. Elde edilen verilerin şizofreni hastalığının takibinde önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Schizophrenia is a chronic psychiatric disorder characterized by a progressive course and significant impairment in quality of life, typically emerging during adolescence. Due to its unclear etiology, it remains a majör public health concern. Enlargement of the lateral and third ventricles constitutes one of the most frequently observed neuroanatomical alterations in schizophrenia. In this study, morphometric analyses will be performed by measuring the Evans index, unilateral frontal horn width, anterior-posterior height of the ventriculus tertius and biparietal intrensek distances in invdividuals diagnosed with schizophrenia and healthy controls. The obtained data will be compared and measurement differences will be evaluated. Materials and Methods: This retrospective study included magnetic resonance imaging (MRI) scans of 101 patients diagnosed with schizophrenia and 55 healthy control subjects. Imaging data were collected from patients referred by the Deparment of Psychiatry at Selçuk University Faculty of Medicine and from individuals presenting to the Department of Radiology with various complaints, where MRI examinations were requested. Results: ın patients with schizophrenia, a statistically significant enlargement was observed in the transverse diameter of the ventriculus tertius and in the right and left temporal horns compared to the control group (p=0,019). Enlargement of the Evans index, frontal horns and temporal horns in individuals with schizophrenia was found to be associated with aging. Conclusion: This study provides a detailed anatomical comparison of structural brain changes associated with schizophrenia and contributes valuable reference data. The findings are considered to be of clinical importance fort he monitoring and management of patients with schizophrenia.