3D baskı reçinelerinin ve geleneksel kompozit rezinlerin su emiliminin karşılaştırılması
Comparison of water absorption of 3D printing resins and conventional composite resins
  1. Tez No: 943091
  2. Yazar: ZELİHA IŞIL METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR AKARSU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Su emilimi, nanohibrit kompozit, 3B yazıcı kullanarak üretilmiş daimi kron materyali, dental materyaller, Water sorption, Nanohybrid composite, 3D-printed permanent crown material, Dental materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma, bir geleneksel nano hibrit bir kompozit rezin ile iki daimi restorasyonların üretimi için üretilmiş 3B baskı kompozit rezin materyalin farklı bekleme süreleri boyunca su emilimlerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Çalışma kapsamında, 60 adet silindirik örnek (8,0 mm çapında ve 2,0 mm kalınlığında) hazırlandı ve kullanılan materyal türüne göre üç gruba (n=20) ayrıldı: Materyaller Nano hibrit kompozit rezin (Kuraray Clearfil Majesty Esthetic, NC, Japonya) ve iki farklı 3B baskı kompozit rezin materyali (Saremco Crowntec, SC, İsviçre; VarseoSmile Crown Plus, VS, Almanya) olarak belirlendi. NC örnekleri paslanmaz çelik kalıplar kullanılarak üretilirken, SC ve VS örnekleri Phrozen Sonic Mini 8K MSLA 3D yazıcı (Phrozen Technology, Tayvan) kullanılarak üretildi. Postkür aşamasında SC ve VS örnekleri, 5 dakika boyunca etanolde bekletildi, ardından 405 nm UV ışığı altında 20 dakika boyunca kürlendi. Tüm örnekler sabit bir kütleye ulaşana kadar desikatörde bekletildi ve ardından distile su içerisine bekletilmek üzere yerleştirildi. Su emilimi (SE), ISO 4049:2009 standartlarına göre 1, 7, 30 ve 90. günlerde ölçüldü. İstatistiksel analiz, tek yönlü ANOVA ve Tukey'in testleri ile yapıldı (p=0.5). Bulgular: Nano hibrit kompozit (NC), tüm ölçümlerde 3B baskı kompozit rezin gruplarına (SC ve VS) göre anlamlı derecede daha yüksek su emilimi göstermiştir (p0,05). Tüm materyaller ilk hafta yüksek bir oranda su emilimi göstermiş, ardından süreç uzadıkça daha yavaş bir emilim oranı ile devam etmiştir. Sonuç: Nano hibrit kompozit (NC), 3B yazıcı daimi kron materyallerine kıyasla daha yüksek su emilimi göstermiştir. Bu bulgular, daimi kron materyallerinin uzun süreli klinik restorasyonlar için uygun bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the water sorption of a nanohybrid composite resin and two 3D-printed resin materials over varying storage periods. Materials and methods: A total of 60 cylindrical specimens (8.0 mm diameter and 2.0 mm thickness) were prepared and divided into three groups (n=20) based on the materials used: a nanohybrid composite (Kuraray Clearfil Majesty Esthetic, NC, Japan) and two 3D-printed resin materials (Saremco Crowntec, SC, Switzerland; VarseoSmile Crown Plus, VS, Germany). NC specimens were fabricated using stainless steel molds, while SC and VS specimens were prepared using a Phrozen Sonic Mini 8K MSLA 3D printer (Phrozen Technology, Taiwan). Post-processing for SC and VS included immersion in ethanol for 5 minutes and UV curing at 405 nm for 20 minutes. All specimens were stored in a desiccator until a constant mass was achieved and then immersed in distilled water. Water sorption (WS) was evaluated according to ISO 4049:2009 standards at 1, 7, 30, and 90 days. Statistical analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey's post-hoc test at a significance level of p0,05). All materials demonstrated a rapid increase in water sorption in the first week, followed by a slower rate of absorption as storage time progressed. Conclusions: The nanohybrid composite (NC) exhibited greater water sorption compared to the 3D-printed resin materials. These findings suggest that 3D-printed resin materials, may be a suitable alternative for long-term clinical restorations.