Daimi indirekt restorasyon materyali olarak kullanılan 3B baskı reçinelerinin fiziko-mekaniksel özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the physico-mechanical properties of 3D-printed resins used as permanent indirect restoration materials
- Tez No: 987740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR AKARSU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B baskı, dental rezin, CAD/CAM, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, bükülme dayanımı, 3D printing, dental resin, CAD/CAM, microhardness, surface roughness, flexural strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, daimi 3B baskı reçinelerinin fiziko-mekanik özelliklerini (mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve bükülme dayanımı), bir rezin nanoseramik CAD/CAM blok ve bir kompozit rezin ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dört farklı materyal grubu oluşturulmuştur: kompozit rezin (Clearfil Majesty Esthetic), rezin nanoseramik CAD/CAM blok (Cerasmart), ve iki adet 3B baskı reçinesi (Saremco Print Crowntec ve Varseo Smile Crown Plus). Numuneler, mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü testleri için disk şeklinde (10 mm çap, 2 mm kalınlık), bükülme dayanımı testi için ise ISO 4049 standardına uygun olarak 2×2×25 mm boyutlarında hazırlanmıştır. Kompozit numuneler teflon kalıplar kullanılarak hazırlanmış ve LED ışık cihazı ile polimerize edilmiştir. 3B baskı reçinelerine ait numuneler dijital ortamda tasarlanarak STL formatında dışa aktarılmış, ardından Chitubox yazılımı ile dilimlenmiş ve Sonic Mini 8K yazıcı ile basılmıştır. CAD/CAM bloktan numuneler ise Exocad yazılımında tasarlanarak 5 eksenli frezeleme cihazı ile üretilmiştir. Mikrosertlik ölçümleri Vickers testi kullanılarak her numune üzerinde üç noktadan gerçekleştirilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü değerleri optik profilometre ile üç tekrar ölçülerek Ra cinsinden kaydedilmiştir. Bükülme dayanımı ise üniversal test cihazında üç nokta bükülme testi yöntemiyle değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey'in post hoc testleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Cerasmart en yüksek mikrosertlik (85,53 ± 3,97) ve bükülme dayanımı (184,45 ± 9,42) değerlerini göstermiştir. Saremco Crowntec ise en düşük mikrosertlik değerine (38,63 ± 2,14) sahiptir. Clearfil Majesty en yüksek yüzey pürüzlülüğü değerini (1,24 ± 0,35) göstermiştir. Kompozit rezin dışında tüm materyaller, ISO 4049 standardında belirtilen eşik değerin üzerinde bükülme dayanımı sergilemiştir. Sonuçlar: 3B baskı reçineleri, klinik olarak kabul edilebilir fiziko-mekanik özellikler göstermiştir. Bükülme dayanımı ve yüzey pürüzlülüğü açısından performansları geleneksel materyallerle karşılaştırılabilir hatta bazı durumlarda daha üstün bulunmuştur; ancak mikrosertlik değerleri CAD/CAM bloklara kıyasla daha düşük kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the physico-mechanical properties (microhardness, surface roughness, and flexural strength) of permanent 3D-printed dental resins with those of a resin nanoceramic CAD/CAM block and a composite resin Material and Method: Four different material groups were included in the study: a composite resin (Clearfil Majesty Esthetic), a resin nanoceramic CAD/CAM block (Cerasmart), and two 3D-printed resins (Saremco Print Crowntec and Varseo Smile Crown Plus). The specimens were prepared in disk form (10 mm in diameter and 2 mm in thickness) for microhardness and surface roughness tests, and in dimensions of 2 × 2 × 25 mm in accordance with ISO 4049 standards for the flexural strength test. Composite specimens were fabricated using Teflon molds and polymerized with an LED light-curing unit. Specimens of the 3D-printed resins were digitally designed and exported in .STL format, then sliced using Chitubox software and printed with a Sonic Mini 8K printer. Specimens from the CAD/CAM block were designed using Exocad software and fabricated with a 5-axis milling machine. Microhardness measurements were performed using the Vickers test at three different points on each specimen. Surface roughness values were measured three times with an optical profilometer and recorded as Ra values. Flexural strength was evaluated using the three-point bending test on a universal testing machine. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's post hoc tests. Results: Cerasmart exhibited the highest microhardness (85.53 ± 3.97) and flexural strength (184.45 ± 9.42) values, whereas Saremco Crowntec showed the lowest microhardness value (38.63 ± 2.14). Clearfil Majesty demonstrated the highest surface roughness value (1.24 ± 0.35). All materials, except for the composite resin, exhibited flexural strength values above the threshold specified in ISO 4049. Conclusions: 3D-printed resins exhibited clinically acceptable physico-mechanical properties. Their performance in terms of flexural strength and surface roughness was comparable to, or in some cases superior to, that of conventional materials; however, their microhardness values remained lower than those of CAD/CAM blocks.