Öğretmenlerin çok yönlü liderlik becerileri ve deprem sonrası stres yönetimlerinin incelenmesi: Adıyaman ili örneği
Examination of teachers' multifaceted leadership skills and post-earthquake stress management: The case of Adıyaman province
- Tez No: 943266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Yönlü Liderlik, Öğretmenler, Deprem Stresi, Stresle Başa Çıkma Stratejileri, Liderlik Becerileri, Multifaceted Leadership, Teachers, Earthquake Stress, Stress Coping Strategies, Leadership Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin çok yönlü liderlik becerileri ile deprem stresiyle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, öğretmenlerin liderlik becerilerinin deprem sonrası stres yönetimi üzerindeki etkisi araştırılmış ve bu değişkenlerin demografik faktörlere (cinsiyet, medeni durum, mesleki deneyim, eğitim düzeyi, okul türü vb.) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış olup, Adıyaman'da 2024-2025 eğitim öğretim yılında farklı branşlarda görev yapan ve çeşitli demografik özelliklere sahip 389 öğretmene uygulanmıştır. Katılımcıların çok yönlü liderlik becerileri (politik liderlik, insan kaynaklı liderlik, karizmatik liderlik ve yapısal liderlik) ile deprem stresiyle başa çıkma stratejileri (dini baş etme, olumlu yeniden değerlendirme ve sosyal destek arama) ölçekleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin çok yönlü liderlik becerileri ve deprem stresiyle başa çıkma stratejileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Özellikle karizmatik liderlik ve yapısal liderlik becerilerinin, sosyal destek arama stratejisini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, politik ve insan kaynaklı liderliğin, deprem stresiyle baş etmede doğrudan bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve mesleki deneyim süresinin liderlik becerileri ve deprem stresi yönetimi stratejileri üzerinde anlamlı farklılık yarattığı görülmüştür. Sonuç olarak, öğretmenlerin liderlik becerilerinin kriz durumlarındaki stresle başa çıkma yöntemleri üzerinde belirli düzeyde etkili olduğu ortaya konmuştur. Özellikle beden iii eğitimi ve spor öğretmenlerinin liderlik becerileri açısından farklılaştığı, ancak deprem stresiyle başa çıkma stratejileri açısından diğer branşlarla benzer eğilimler gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between teachers' multifaceted leadership skills and their coping strategies with earthquake stress. The study investigated the effect of teachers' leadership skills on post-earthquake stress management and examined whether these variables differ according to demographic factors (gender, marital status, professional experience, educational level, school type, etc.). The study was quantitatively designed and applied to 389 teachers with various demographic characteristics working in different branches in Adıyaman in the 2024- 2025 academic year. Participants' multifaceted leadership skills (political leadership, human resource leadership, charismatic leadership, and structural leadership) and coping strategies (religious coping, positive reappraisal, and seeking social support) were assessed using scales. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and regression analyses were applied to analyze the data. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and regression analyses were applied to analyze the data. According to the results of the study, there was a significant relationship between teachers' multifaceted leadership skills and their coping strategies with earthquake stress. Especially charismatic leadership and structural leadership skills positively affected the strategy of seeking social support. In addition, it was determined that political and human resource leadership did not have a direct effect on coping with earthquake stress. In terms of demographic variables, gender, marital status, having children and length of professional experience were found to have significant differences on leadership skills and earthquake stress management strategies. As a result, it was revealed that teachers' leadership skills have a certain level of influence on their methods of coping with stress in crisis situations. It was found that physical education and sports teachers differed in terms of leadership v skills, but showed similar tendencies with other branches in terms of earthquake stress coping strategies.