КЪУЕКЪО НАЛБЫЙ АДЫГЭМ ИДУНАЙ КЪЫЗЭРИГЪЭЛЪАГЪОРЭР
Kuyeko Nalbiyʼin yazılarında Adıge (Çerkez) dünyası
  1. Tez No: 943680
  2. Yazar: SULIET YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MIRA KHACHEMIZOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitopoetika, Adıge Mitolojik Düşüncesi, Yalnızlık Mitolojisi, Dilsel Resimsel Araçlar, Nalbiy Kuyeko, Mythopoetics, Mythological Thinking of the Adyghe, Mythologem of Loneliness, Linguistic Pictorial Means, N. Kuyek
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Çerkezce
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çerkez Dili Ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
N.Y.Kuyeko'nun yaratıcı fenomeni çağdaş Adıge edebiyatı tarihinin en çarpıcı örneklerinden biri olarak adlandırılabilir. Şair, nesir yazarı, oyun yazarı, yayıncı, kamu figürü Nalbiy Kuyeko, mitolojik roman ve ibretlik kısa hikâye gibi yeni edebi türleri bünyesinde barındıran ve kendine özgü bir üslup oluşturan yenilikçi bir yazardı. N. Kuyeko'nun“Atların Alası Beçkan”,“Hırçın dağ”,“Yalnız Ormanı”adlı öyküleri, Adıge halkının mitsel düşüncesinin ve dünya görüşünün özelliklerini yansıtan önemli bir mitopoetik katman içerir. Yazarın mitolojik şiir kullanımı belirli sanatsal ve estetik amaçların gerçekleştirilmesinde güçlü bir araç olmuştur. Adıgelerin etno-varoluşunun özelliklerinin canlı ve sanatsal olarak ifade edilmesine ve aynı zamanda felsefi olarak genelleştirilmiş imgelerle yeniden yaratılmasına katkıda bulunmuştur. Çalışmanın amacı, N. Kuyeko'nun sanatsal dünyasını, yazarın farklı yıllara ait öykülerinde doğa imgesini yeniden üretmesindeki özellikleri, doğa imgesinin oluşumunda mitopoetiğin etkisini; ayrıca yazarın yaratıcı üslubunun doğa imgesinin mitolojikleştirilmesi derecesine göre evrimini incelemek ve doğanın dünyanın ulusal algısındaki yerini analiz etmektir. Doğa imgesinin oluşumunda toprak, ateş, orman, ağaç gibi başlıca mitolojik öğeler incelenerek farklı yıllara ait öykülerde mitolojikleştirilme derecesi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada hikâyelerin temaları ve sorunları, olay örgüsü ve kompozisyonel yapıları, tür özgünlüğü, lirizm ve“büyülü”gerçekçilik özellikleri ele alınmakta ve eserlerin dilsel özelliklerine dikkat çekilmektedir. Çalışma, karşılaştırmalı-tipolojik, metinsel-mantıksal araştırma yöntemlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu bütünleşik bir yaklaşıma dayanmaktadır. Bu yaklaşım ile N. Kuyeko'nun öykülerinin mitopoetik bağlamda doğa imgesinin özelliklerinin incelenmesi ve bunların modern genel edebiyat sürecindeki yerinin tartışılması mümkün olmuştur. Çalışmada, orijinal dildeki eserlerin metinsel analizine odaklanılmakta, doğa tasvirinin mitopoetikniteliği ve ulusal dünya algısının yeniden yaratılmasındaki rolü, yaratıcı üslubun özellikleri ve yazarın sanatsal dünyası hakkında çıkarımlar ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The creative phenomenon of N.Yu. Kuyek can be called one of the most striking in the history of modern Adyghe literature. Poet, prose writer, playwright, publicist, public figure Nalby Kuyek was an innovative writer who embodied new literary genres, such as the myth-novel, the parable story, and formed a unique idiostyle. N. Kuek's stories“The Excellent Horse Bechkan”,“Black Mountain”, and“The Forest of Solitude”contain a significant mythopoetic layer reflecting the peculiarities of the myth-thinking of the Adyghe and their worldview. The writer's appeal to mythopoeticism was a powerful tool for the implementation of the set artistic and aesthetic tasks. ӏt contributed to the recreation of the peculiarities of the ethno-existence of the Adyghe through artistically expressive and philosophically generalized bright images. The aim of the study is to examine the artistic world of N. Kuyek, the features of reproducing the image of nature in the writer's stories of different years, the specifics of the influence of mythopoetics on the formation of the image of nature, as well as the evolution of the writer's creative style by the degree of mythologization of the image of nature, and analyzing the place of nature in the national perception of the world. The leading mythologemes of earth, fire, forest, and trees in the formation of the image of nature are studied and the degree of its mythologization in the stories of different years is trashed out. The themes and problems, plot and compositional construction of the stories, genre originality, features of lyricism and“magical”realism are explored, and the linguistic features of the works are analyzed. The study is based on an integrated approach, an integral part of which are comparative-typological and textual-logical research methods. This makes it possible to identify the specifics of the image of nature in the mythopoetic context of N. Kuyek's stories and discuss their place in the modern general literary process. ӏn the study, through textual analysis of the texts in the original language, the study draws conclusions about the mythopoetic nature of the depiction of nature and its role in recreating the national perception of the world and the features of the creative manner and the artistic world of the author.