Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinde self servis işitme taraması ve gürültüye bağlı işitme kaybı farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of self-service hearing screening and awareness of noise-induced hearing loss among students of Burdur Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Veterinary Medicine
  1. Tez No: 944151
  2. Yazar: DERYA KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültüye bağlı işitme kaybı (GBİK) farkındalığı, Odyometrik test, Saf ses ortalaması, Self servis işitme taraması, Yetişkin işitme taraması, Adult hearing screening, Audiometric testing, Noise-induced hearing loss (NIHL) awareness, Pure tone average, Self-service hearing screening
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde yetişkin işitme taramaları, diğer yaş grubu taramalarına göre hala sınırlı bir şekilde uygulanmakta ve standart bir programı bulunmamaktadır. Bu sebeple mevcut çalışmada, üniversite öğrencilerinde self servis işitme tarama yöntemi ile işitme sağlığının değerlendirilmesi ve işitme kaybının en sık nedenlerinden biri olan gürültüye bağlı işitme kaybı (GBİK) konusundaki farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğrencilerin 250, 500, 1000, 2000, 4000 ve 8000 Hz frekanslarındaki saf ses işitme eşikleri ölçülmüş ve işitme sağlığı açısından genel durumları analiz edilmiştir. Ayrıca, katılımcılara GBİK konusunda bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla, 10 soruluk bir farkındalık anketi uygulanmıştır. Araştırmaya, 18-24 yaş aralığındaki 385 gönüllü öğrenci (185 kadın, 200 erkek) katılmıştır. İşitme taraması sonuçlarına göre, katılımcıların %99,2'si normal işitmeye sahipken (25 dB ve altı), %0,5'inde unilateral, %0,3'ünde bilateral hafif derecede ( 26-40 dB) işitme kaybı tespit edilmiştir. Frekansa özgü işitme eşikleri ve saf ses ortalamaları açısından sınıflar ve cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin GBİK konusundaki farkındalık ortalaması %68,8 olarak belirlenmiştir. Sınıflar ve cinsiyetler açısından GBİK farkındalığı değerlendirildiğinde ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmaya dahil olan genç yetişkinlerde işitme kaybı prevalansının düşük olduğu ve GBİK konusunda kısmen bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Bu tür self servis işitme taramaları ve farkındalık çalışmalarının yapılması, yetişkinlerde standart bir tarama programının oluşturulmasına ve toplum genelinde işitme sağlığı bilincinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, self servis işitme tarama yönteminin; kolay, kısa sürede uygulanabilir ve ekonomik olması nedeniyle, işitme kaybı tespiti açısından yetişkinlerde yaygınlaştırılmasının faydalı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the contemporary era, the scope of adult hearing screening remains comparatively restricted in comparison with that available for other age demographics. Moreover, there is an absence of a standardised programme in this field. In the present study, the objective was to evaluate the hearing health of university students using a self-service hearing screening method and to ascertain the level of awareness of noise-induced hearing loss (NIHL), a leading cause of hearing impairment. In the context of this study, the pure tone hearing thresholds of students at Burdur Mehmet Akif Ersoy University Faculty of Veterinary Medicine were measured at frequencies of 250, 500, 1000, 2000, 4000 and 8000 Hz. The general status of the students' hearing health was then analysed. Furthermore, a 10-item awareness questionnaire was administered to the participants in order to ascertain their level of knowledge regarding NIHL. A total of 385 student volunteers (185 females and 200 males) aged between 18 and 24 years participated in the study. According to the hearing screening results, 99.2% of the participants had normal hearing (25 dB and below), while 0.5% had unilateral and 0.3% had bilateral mild hearing loss (26-40 dB). No significant difference was found between classes and genders in terms of frequency-specific hearing thresholds and pure tone averages (p>0.05). According to the results of the questionnaire, the average awareness of the students about NIHL was determined as 68.8%. No significant difference was found when NIHL awareness was evaluated in terms of classes and genders (p>0.05). As a result, the prevalence of hearing loss among the young adults included in the study was found to be low and they were partially informed about NIHL. It is believed that conducting such self-service hearing screening and awareness studies will contribute to the establishment of a standard adult screening programme and the development of hearing health awareness throughout society. In addition, as the self-service hearing screening method is simple, short term and inexpensive, it is envisaged that it will be beneficial to make it widely available to adults in order to detect hearing loss.