Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dijital oyun oynama motivasyonlarının nöropazarlama araştırma yöntemleri ile analizi
Analysis of the motivation of Üsküdar University students in digital gaming through neuromarketing research methods
  1. Tez No: 944333
  2. Yazar: BÜŞRA ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN ARDA KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Dijital Oyun, Motivasyon Kuramları, Akış Kuramı, Hür İrade Kuramı, Nöropazarlama, Göz İzleme, Yüz İfadesi Analizi, Game, Digital Game, Motivation Theories, Flow Theory, Free Will Theory, Neuromarketing, Eye-Tracking, Facial Coding Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde dijital teknolojilerin ve internet kullanımının artışı, tüketici davranışlarını ve pazarlama stratejilerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu değişim, markaların hedef kitlelerine ulaşma yöntemlerini de değiştirmesine yol açmaktadır. Özellikle dijital oyunlar, geleneksel pazarlama anlayışından farklı olarak, tüketicilerin ilgisini çekmeye ve onları belirli bir davranışa yönlendirmeye yönelik yollar sunmaktadır. Dijital oyunlar, yalnızca eğlence amacıyla değil, aynı zamanda kullanıcıları etkilemek ve motivasyonlarını artırmak amacıyla da etkili bir araç haline gelmiştir. Bu kapsamda, dijital oyunların motivasyon üzerindeki etkileri, pazarlama çalışmalarında önemli bir konu haline gelmiştir.“Üsküdar Üniversitesi Öğrencilerinin Dijital Oyun Oynama Motivasyonlarının Nöropazarlama Araştırma Yöntemleri ile Analizi”başlıklı çalışmada, dijital oyun oynama davranışının motivasyon üzerindeki etkisi nöropazarlama bakış açısı ile ele alınmıştır. Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dijital oyunlara yönelmesinde içsel motivasyon, dışsal motivasyon ve demotivasyon düzeylerinin etkisi, motivasyon kuramları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Dijital oyunların bireylerde oluşturduğu dikkat, odak, duygusal tepki ve karar verme süreçleri, nöropazarlamanın temel ilkeleri doğrultusunda incelenmiş; tüketici davranışlarının altında yatan bilinçdışı güdüler anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, dijital oyun oynama sürecinin Üsküdar Üniversitesi öğrencileri üzerindeki motivasyonel etkilerini tespit edebilmek amacıyla, göz izleme ve yüz ifadeleri analizine dayalı uygulamalı nöropazarlama tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu tekniklerden elde edilen veriler detaylı olarak analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu çalışma kapsamında, nöropazarlama araştırma tekniklerinin yanı sıra, Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dijital oyun oynama esnasındaki motivasyonlarını anlamak amacıyla kartopu örneklem tekniğiyle 453 katılımcı ile interaktif bir şekilde yapılan anketlerin sonucu paylaşılmıştır. Araştırma, Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dijital oyun oynama motivasyonlarını, Dijital Oyun Oynamaya Etki Eden Faktörler Ölçeği ve Bireysel ve Çok Oyunculu Oyun Oynamaya Etki Eden Faktörler Ölçeği çerçevesinde incelenmiştir. Bu ölçekler doğrultusunda, dijital oyun oynama davranışını ve bu davranışın motivasyon üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik çeşitli sorular sorulmuştur. Elde edilen tüm bulgular, literatürdeki ilgili bilgiler ışığında tartışılmış ve araştırmanın sonunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increasing use of digital technologies and the internet today has significantly influenced consumer behavior and marketing strategies. This shift has also led to changes in the ways brands reach their target audiences. Particularly, digital games, unlike traditional marketing approaches, provide ways to attract consumer attention and direct them towards specific behaviors. Digital games have become an effective tool not only for entertainment purposes but also for influencing users and enhancing their motivation. In this context, the impact of digital games on motivation has become an important topic in marketing studies. In the study titled“Analysis of the Motivation of Üsküdar University Students in Digital Gaming Through Neuromarketing Research Methods”, the effect of digital gaming behavior on motivation is explored from a neuromarketing perspective. The impact of intrinsic motivation, extrinsic motivation and demotivation levels on the students' engagement with digital games is assessed within the framework of motivation theories. The attention, focus, emotional response and decision-making processes triggered by digital games are examined in line with the fundamental principles of neuromarketing, aiming to understand the unconscious drivers behind consumer behavior. To detect the motivational effects of digital gaming on Üsküdar University students, applied neuromarketing techniques such as eye-tracking and facial coding analysis are utilized. The data obtained from these techniques are analyzed and evaluated in detail. In this study, in addition to neuromarketing research techniques, the motivation of Üsküdar University students during digital gaming is analyzed through an interactive survey with 453 participants using the snowball sampling technique. The study examines the students' motivation for digital gaming within the framework of the Digital Game Factors Scale and the Individual and Multiplayer Game Factors Scale. Various questions are posed in relation to understanding the impact of gaming behavior and its effect on motivation. All the findings are discussed in light of the relevant literature and recommendations are provided at the conclusion of the research.