Kistik fibrozis hastalarında TGFβ1 düzeylerinin pulmoner hastalığın progresyonuna etkisi
The impact of TGFβ1 levels on pulmonary disease progression in cystic fibrosis patients
- Tez No: 944332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYZIT KILINÇ SAKALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Balgam, Belirteç, Kistik Fibrozis, Solunum Sistem Enfeksiyonları, Dönüştürücü Büyüme Faktörü β1 (TGFβ1), Biomarkers, Cystic Fibrosis, Respiratory Tract Infections, Sputum, Transforming Growth Factor Beta1 (TGFβ1)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Kistik Fibrozis (KF) hastalığında pulmoner tutulum, mortalite ve morbiditenin en önemli nedenidir. Pulmoner alevlenmelerin erken tanısı ve etkin tedavisi hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak, akciğer fonksiyonlarını korumak ve yaşam kalitesini artırmak açısından kritik bir öneme sahiptir. Son araştırmalar, Dönüştürücü Büyüme Faktörü β1 (TGFβ1)'in, KF'de fenotipik ekspresyonu modüle eden önemli bir gen ve akciğer hasarında kritik bir aracı olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, KF hastalarında serum ve balgam TGFβ1 düzeylerini inceleyerek, bu sitokinin alevlenmelerin teşhisinde ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Özellikle invazif yöntemlerin getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldırmak ve hasta konforunu artırmak amacıyla, balgam örneklerinde TGFβ1 ölçümünün uygulanabilirliği de değerlendirilmiştir. Böylelikle, klinik pratiğe kolayca entegre edilebilecek, pratik ve etkili bir tanı ve izleme yöntemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya, ter testi ve genetik analizle KF tanısı konan 0-23 yaş arası 45 hasta dahil edildi. Pulmoner alevlenmelerin sık tekrarı, kontrol muayenelere katılmama veya uzun hastane yatışı gibi nedenlerle 10 hasta değerlendirme dışı bırakılmış ve analizler 35 hasta ile tamamlanmıştır. Hastaların sosyodemografik ve klinik verileri, solunum fonksiyon testleri ve rutin laboratuvar sonuçları kaydedilmiştir. Serum ve balgam örnekleri, pulmoner alevlenme sırasında, tedavi sonrasında ve semptomsuz dönemde toplanmıştır. Serum ve balgamdaki TGFβ1 düzeyleri, ELISA yöntemiyle kantitatif olarak ölçülmüş olup; konsantrasyonları ise dört parametreli lojistik regresyon modeliyle hesaplanmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0. programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 35 Kistik Fibrozis tanılı çocuk hastanın ortanca yaşı 15,0 (min-maks: 0,6-23,0) yıl, kız/erkek oranı 19/16 idi. Serum ve balgam örneklerinde yapılan TGFβ1 ölçümleri sonucunda, alevlenme dönemi ile alevlenme sonrası dönem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p=0.002). Ek olarak; alevlenme sırası ve sonrasında serum ve balgam TGFβ1 düzeyleri ile CRP (r=0.34, p>0.05) ve prokalsitonin (r=0.29, p>0.05) düzeyleri arasında pozitif yönde, FEV₁ değişimi ile ise ters yönde bir korelasyon (r=-0.28, p>0.05) gözlemlenmiş ancak bu korelasyonlar istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, Kistik Fibrozis hastalarında serum ve balgam TGFβ1 düzeylerindeki zamana bağlı değişimleri inceleyerek, bu biyobelirtecin inflamasyon süreçleri ve solunum fonksiyonları üzerindeki rolünü ortaya koymuştur. Bulgular, alevlenme döneminde TGFβ1 düzeylerinin belirgin şekilde yükseldiğini ve tedavi sonrası anlamlı bir azalma gösterdiğini ortaya koymuş, serum ve balgam TGFβ1'in paralel değişimler göstermesi, balgam TGFβ1'in non-invaziv bir inflamasyon göstergesi olarak kullanılabileceğini düşündürmüştür. TGFβ1 düzeylerinin CRP ve prokalsitonin ile pozitif, FEV₁ değişimi ile ters yönde korelasyon göstermesi dikkat çekmiş ancak bu ilişkiler istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. TGFβ1'in inflamasyonun izlenmesi ve tedavi yanıtının değerlendirilmesinde değerli bir biyobelirteç olabileceği ortaya konmuş, ancak bu ilişkilerin daha geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Pulmonary involvement is the leading cause of mortality and morbidity in Cystic Fibrosis (CF). Early diagnosis and effective treatment of pulmonary exacerbations are essential to slow disease progression, preserve lung function and improve quality of life. Recent research suggests that Transforming Growth Factor β1 (TGFβ1) is an important gene that modulates phenotypic expression in CF and may be a critical mediator of lung injury. This study aims to investigate the utility of this cytokine as a potential biomarker for the diagnosis of exacerbations and evaluation of treatment response by examining serum and sputum TGFβ1 levels in CF patients. The feasibility of measuring TGFβ1 in sputum samples was also evaluated, especially to overcome the limitations of invasive methods and to increase patient comfort. The aim is to develop a practical and effective diagnostic and monitoring method that can be easily integrated into clinical practice. Methods: The study included 45 patients aged 0-23 years diagnosed with CF by sweat test and genetic analysis. Ten patients were excluded due to frequent recurrence of pulmonary exacerbations, failure to attend follow-up visits or long hospitalization, and the analysis was completed with 35 patients. Sociodemographic and clinical data, pulmonary function tests, and routine laboratory results were recorded. Serum and sputum samples were collected during exacerbations, after treatment, and during the symptom-free period. TGFβ1 levels in serum and sputum were measured quantitatively by ELISA, and its concentrations were calculated using a four-parameter logistic regression model. Statistical analyses of the study were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, version 20.0. Results: The median age of the 35 pediatric CF patients included in the study was 15.0 years (min-max: 0.6-23.0), and the male/female ratio was 19/16. As a result of TGFβ1 measurements in serum and sputum samples, a statistically significant difference was found between the exacerbation period and the post-exacerbation period (p=0.002). In the post-exacerbation period, serum and sputum levels of TGFβ1, CRP and procalcitonin decreased, while FEV₁ increased compared to the exacerbation period. These changes were significant for all parameters except sputum TGFβ1 (p0.05). Conclusion: This study evaluated the time-dependent changes in serum and sputum TGFβ1 levels in CF patients and the relationship of this cytokine to inflammatory processes and lung function. The results showed that serum and sputum TGFβ1 levels were significantly higher during the exacerbation period and showed a significant decrease after treatment. The parallel trends in serum and sputum TGFβ1 levels suggest that sputum TGFβ1 can be used as a non-invasive indicator of inflammation. In addition, correlations were observed between TGFβ1 changes and markers of inflammation such as CRP and procalcitonin, and lung function markers such as FEV1, but these correlations were not statistically significant. The results suggest that TGFβ1 may have a valuable contribution to clinical practice as a non-invasive biomarker that improves patient convenience in both monitoring inflammation and assessing treatment response.