Dans eğitmenlerinde öz yeterlik algısının dunning-kruger etkisi çerçevesinde incelenmesi: Kişilik özelliklerinin aracılık etkisi
Examination of self-efficacy perception in dance instructors within the framework of the dunning-kruger effect: Mediating effect of personality traits
  1. Tez No: 944363
  2. Yazar: ÖZGECAN İLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN, PROF. DR. SERDAR TOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dunning-Kruger, Dans, Eğitmen, Kişilik, Dunning-Kruger, Dance, Trainer, Personality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, dans eğitmenlerinin öz yeterlik algılarını Dunning-Kruger etkisi çerçevesinde incelerken, aynı zamanda kişilik özelliklerinin olası aracılık etkisini de araştırmaktadır. Örneklem, Türkiye'nin çeşitli bölge ve illerinden seçilen, yaşları 18 ile 62 arasında değişen 36 kadın ve 69 erkek olmak üzere toplam 105 dans eğitmeninden oluşmaktadır. Araştırmada antrenörlük öz yeterliğini, kişilik özelliklerini ve narsisistik özellikleri değerlendirmek amacıyla sırasıyla Antrenör Öz Yeterlik Ölçeği, Büyük Beş-50 Kişilik Testi ve Narsistik Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Ayrıca, dans eğitmenlerinin teknik bilgilerini değerlendirmek için araştırmacı tarafından bir alan bilgisi testi geliştirilmiştir. Bulgular, başarısız eğitmenlerin puanlarını, başarılı meslektaşlarına kıyasla istatistiksel olarak önemli ölçüde abartma eğiliminde olduklarını göstermiştir. Ayrıca, başarılı eğitmenler puan tahminlerine önemli ölçüde daha fazla güven göstermiştir. Bağımsız örneklem t-testi sonuçları, başarılı eğitmenlerin puan tahminlerinde, başarısız akranlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla kalibrasyon sergilediğini ortaya koymuştur. Gerçek puanlar, tahmini puanlar, bu tahminlere duyulan güven, gerçek ve tahmini puanlar arasındaki fark ve kişilik özellikleri arasında Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Sonuçlar, gerçek puanların, dışa dönüklükle pozitif korelasyon gösterdiğini, dışa dönüklüğün de puan tahminleriyle önemli ölçüde korelasyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Ek olarak, puan tahminlerine olan güven, deneyime açıklıkla önemli ölçüde ilişki içindeyken, gerçek ve tahmini puanlar arasındaki fark ise dışa dönüklük, yumuşak başlılık ve nevrotiklikle önemli negatif korelasyonlar göstermiştir. Antrenör Öz Yeterlik Ölçeği'nde değerlendirilen boyutlardan yalnızca performans yeterliği, kişilik edindirme yeterliği ve yönetim yeterliği tahmini puanlara duyulan güven ile önemli korelasyonlar göstermiştir. Ayrıca, aşamalı olarak yürütülen bir dizi basit regresyon analizi, dışa dönüklük ve narsisizmi de içeren nihai bir modelin puanlardaki varyansı önemli ölçüde yordayabileceğini ortaya koymuştur. Deneyime açıklık, puan tahminindeki varyansın önemli bir yordayıcısı olarak belirlenmiştir. Özellikle duygusal denge, gerçek ve tahmini puanlar arasındaki farktaki varyasyonu yordayabilen tek kişilik özelliği olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca dışa dönüklük, başarılı ve başarısız eğitmenler arasında önemli farklılıklar göstermektedir; bu da başarılı eğitmenlerin başarısız meslektaşlarına kıyasla daha düşük düzeyde dışa dönüklüğe sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçları Dunning-Kruger etkisinin dans eğitmenleri bağlamında geçerli veya güvenilir bir çerçeve olmayabileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, bu popülasyondaki Dunning-Kruger etkisini destekleyecek kanıt eksikliğine rağmen, başarılı eğitmenler puan tahminlerinde daha yüksek derecede bir kalibrasyon sergilemişlerdir ve bu da daha az başarılı meslektaşlarına kıyasla üstün üst bilişsel yeteneklere sahip olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perceptions of self-efficacy among dance instructors through the framework of the Dunning-Kruger effect, while simultaneously exploring the potential mediating influence of personality traits. The sample comprised 105 dance instructors, including 39 females and 69 males, aged between 18 and 62, drawn from various regions and provinces across Turkey. The research employed the Coach Self-Efficacy Scale, the Big Five-50 personality test, and the Narcissistic Personality Inventory to evaluate coaching self-efficacy, personality traits, and narcissistic characteristics, respectively. Additionally, a domain knowledge test was developed by the researcher to assess the technical knowledge of the dance instructors. The findings indicated that less successful instructors tended to overestimate their grade points to a statistically significant degree compared to their successful counterparts. Furthermore, successful instructors demonstrated significantly higher confidence in their grade point estimations. The results of the independent samples t-tests revealed that successful instructors exhibited notably greater calibration in their grade point estimations when compared to their less successful peers. Pearson correlation coefficients were computed among actual grade points, grade point estimations, confidence in grade point estimations, the gap between actual and estimated grade points, and personality traits. The results indicated that actual grade points were positively correlated with extraversion, which also significantly correlated with grade point estimations. Additionally, confidence in grade point estimations was significantly associated with openness to experience, while the gap between actual and estimated grade points exhibited significant negative correlations with extraversion, agreeableness, and neuroticism. Of the dimensions assessed in the Coach Self-Efficacy Scale, only performance competence, competence in fostering personality development, and managerial competence demonstrated significant correlations with confidence in grade point estimation. Moreover, a series of simple regression analyses conducted in a stepwise manner revealed that a final model, incorporating extraversion and narcissism, could significantly predict variance in grade points. Openness to experience was identified as a significant predictor of variance in grade point estimation. Notably, emotional stability emerged as the sole personality trait capable of predicting variations in the gap between actual and estimated grade points. Furthermore, extraversion exhibited significant differences between successful and less successful instructors, indicating that successful instructors had lower levels of extraversion compared to their less successful counterparts. In conclusion, the results of this study suggest that the Dunning-Kruger effect may not serve as a valid or reliable framework within the context of dance instructors. Nevertheless, despite the lack of evidence to support the Dunning-Kruger effect in this population, successful instructors displayed a higher degree of calibration in their grade point estimations, suggesting superior meta-cognitive abilities relative to their less successful counterparts.