Kas iskelet problemi olan ofis çalışanlarında çalışma postürünün değerlendirilmesi ve koruyucu eğitimin etkisinin incelenmesi
Evaluation of working posture in office workers with muscle skeletal problems and examining the effect of preventive training
  1. Tez No: 944379
  2. Yazar: ERKİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYŞE KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma postürü, Kas iskelet sistemi problemleri, Ofis çalışanları, Musculoskeletal system problems, Office workers, Working posture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmada ofis ortamında uzun süre statik pozisyonda kalan ofis çalışanlarının ergonomik açıdan çalışma postürlerinin değerlendirilmesi, kas iskelet sistemi problemlerinin belirlenmesi ve koruyucu ev-ofis egzersiz programı verilerek ağrıya ve çalışma postürüne etkisi değerlendirildi. Çalışmaya G Power programının 3.1.9.2 versiyonu kullanılarak elde edilen güç analizine göre 178 ofis çalışanı katıldı. Bireylerin çalışma postürlerinin değerlendirilmesi için ROSA Çalışma Postürü ölçeği, ağrının değerlendirilmesi için Cornell Ağrı Anketi, Çalışma Rolü İşlevselliği Anketi ile çalışanların fiziksel veya duygusal problemlerinden dolayı son 1 ay içerisinde yaptıkları işte ne derece etkilendikleri değerlendirildi. Bel ağrısının günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme yeteneklerini etkileme durumu İstanbul Bel Ağrısı Disabilite Anketi, boyun ağrısının günlük yaşam aktivitelerini etkileme durumu Boyun Disabilite Anketi ile ölçüldü.SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Değerlendirme ölçeklerinden ROSA ile katılımcılar araştırmacı fizyoterapist tarafından değerlendirildi. Diğer anketleri katılımcılar doldurdu. Kas iskelet problemi olan ofis çalışanlarının koruyucu ve ergonomik düzenleme eğitimi öncesi ve sonrasındaki yaşam kalitesi sonuçları bize anlamlı farklılıklar olduğunu gösterdi. Ağrı durumlarında azalma gerçekleşirken yaşam kalitesinin diğer alt parametlerinde artış yaşandı. Diğer parametrelerdeki artış pozitif olan bir durumdu. Çalışmaya ve uygun olmayan postürden kaynaklı etkilenen bölgelerin bel, boyun, sırt ve kalça bölgeleri %44, %32, %9 ve %15 oranlarında şikayette bulunulan bölgeler olduğu görüldü. Kas iskelet problemi olan ofis çalışanlarına koruyucu ve ergonomik düzenleme eğitimi öncesi ve sonrası uyguladığımız boyun özürlülük sorgulama anketi, İstanbul bel ağrısı disabilite indeksi anketlerinin sonuçları bize anlamlı değişiklikler verdi. İki anketin değerlerinin eğitim sonrasında sırasıyla %15 ve %17 düştüğü saptandı. Düşüşler Cornell ölçeğindeki bel ve boyun ağrı ölçümlerindeki gibi ağrıdaki azalmayı ifade ediyor ve bu üç anketi cevaplayan çalışanların hem dürüst cevaplar verdiğini hem çalışmamızın amacı olan koruyucu eğitimin amacına ulaştığını göstermekte. Bu durum ergonomik düzenlemelerin ve egzersizin genel motivasyonunu artırdığını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the ergonomic working postures of office workers who stay in static positions for quite some time office environment, identify musculoskeletal system problems, and to evaluate the effect of a protective office exercise program on pain and working posture. 178 workers were included in the study according to the power analysis obtained using the 3.1.9.2 version of the G Power program. The ROSA Working Posture scale was used to investigate individuals' working postures, the Cornell Pain Questionnaire was used to evaluate pain, and the Work Role Functioning Questionnaire was used to evaluate the extent to which employees were affected by their work in the last month due to their physical or emotional problems. The extent to which low back pain affects the ability to perform daily living activities will be measured by the Istanbul Low Back Pain Disability Questionnaire, and the extent to which neck pain affects the ability to perform daily living activities will be measured by the Neck Disability Questionnaire. Additionally, the SF-36 Quality of Life Scale was used. Participants were evaluated by the researcher physiotherapist using ROSA, one of the evaluation scales. The quality-of-life results of office workers with musculoskeletal problems before and after the protective and ergonomic regulation training showed us that there were significant differences. The increase in other parameters was what we expected and was positive. It has been observed that the body parts that are most affected by work and improper working posture are the waist, neck, back and hip regions, where complaints are made at the rates of 44%, 32%, 9% and 15%. Before the protective and ergonomic training for office workers with musculoskeletal problems the results of the neck disability inquiry survey and the Istanbul low back pain disability index surveys we applied afterwards gave us meaningful changes. It was found that the values of these two surveys decreased by 15% and 17%, respectively, after the training. This suggested that ergonomic arrangements and exercise increase general motivation and work efficiency.