Protetik tedavilerde çapraz enfeksiyon riski hakkında diş hekimleri ve diş teknisyenlerinin bilgi ve uygulama düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of dentists' and dental technicians' knowledge and practices regarding cross-infection risk in prosthetic treatments
  1. Tez No: 944391
  2. Yazar: SELDA GÖKÇE ERDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE ECE GEDUK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz Enfeksiyon, Diş Hekimliği, Enfeksiyon Kontrolü, Kişisel Koruyucu Ekipman, Protetik Diş Tedavileri, Cross-Infection, Dentistry, Infection Control, Personal Protective Equipment, Prosthetic Dental Treatments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Diş hekimliği uygulamaları doğrudan ağız boşluğu ile temas edilmesi, kan ve vücut sıvılarına maruz kalınması nedeniyle enfeksiyon riskinin yüksek olduğu alanlar arasında yer almaktadır. Çapraz enfeksiyon riski hem tedavi gören bireyler hem de sağlık personeli açısından ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, protetik tedavilerde çapraz enfeksiyon riski konusunda diş teknisyenleri ve diş hekimlerinin bilgi düzeylerini ölçmek ve anket sonunda sunulan bilgilendirici broşür aracılığıyla enfeksiyon kontrolü konusundaki tutum ve davranışlarda olumlu bir etki yaratmaktır. Çalışmaya 160 diş hekimi, 80 diş teknisyeni dahil edildi. Literatür incelenerek oluşturulmuş diş hekimlerine ve diş teknisyenlerine yönelik 33'er sorudan oluşan anket formuna gönüllü olarak katılımları sağlandı. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel değerlendirmede tanımlayıcı istatistikler ile bağımsız örneklemler t-testi kullanıldı. Çalışmanın bulguları diş hekimlerinin %75'inin, diş teknisyenlerinin %50'sinin hepatit B aşısı olduğunu, diş hekimlerinin %69.4'ünün, diş teknisyenlerinin %25'inin kontamine kesici-delici alet yaralanması yaşadığını, diş preparasyonu sırasında kişisel koruyucu ekipman kullanım oranının diş hekimlerinde %64.4, piyasemen kullanımı sırasında diş teknisyenlerinin kişisel koruyucu ekipman kullanım oranının %33.8 olduğunu göstermiştir. Ayrıca katılımcıların yaş, mesleki kıdem ve cinsiyet değişkenleri ile verdikleri yanıtlar arasında belirli farklılıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dental practices are considered high-risk areas for infection due to direct contact with the oral cavity, as well as exposure to blood and bodily fluids. Cross-infection can lead to serious consequences for both patients and healthcare personnel. This study aims to assess dental technicians' and dentists' knowledge of cross-infection risks in prosthetic treatments and promote positive changes in infection control attitudes and behaviours by providing an informative brochure at the end of the survey. The study included 160 dentists and 80 dental technicians. Based on a literature review, a questionnaire consisting of 33 items was developed for dentists and another for dental technicians, and voluntary participation was obtained. Data were analysed using SPSS 25.0 software. Descriptive statistics and an independent samples t-test were used for statistical analysis. The study's findings revealed that 75% of dentists and 50% of dental technicians had received the hepatitis B vaccine. Additionally, 69.4% of dentists and 25% of dental technicians reported having sustained injuries from contaminated sharp instruments. Personal protective equipment was used by 64.4% of dentists during tooth preparation and by 33.8% of dental technicians during prosthetic material handling. Furthermore, significant differences were observed in participants' responses relating to age, professional experience and gender.