Sporcu-öğrencilerin psikolojik sağlamlık, sosyal destek algısı ve zihinsel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience, perceived social support, and mental well-being of student-athletes
  1. Tez No: 944502
  2. Yazar: ŞEYMA TUĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, sosyal destek, zihinsel iyi oluş, sporcu-öğrenciler, dayanıklılık, Psychological resilience, social support, mental well-being, student-athletes, resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, sporcu-öğrencilerin psikolojik sağlamlık, algılanan sosyal destek ve zihinsel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören ve aktif olarak spor yapan 250 sporcu-öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri, algılanan sosyal destek ve zihinsel iyi oluşları, geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış ölçekler kullanılarak ölçülmüştür. Veriler çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanmış ve istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular, sosyal destek ve psikolojik sağlamlık değişkenlerinin zihinsel iyi oluş üzerinde anlamlı ve pozitif etkileri olduğunu göstermiştir. Sosyal destek, bireylerin çevrelerinden aldıkları duygusal ve araçsal desteği ifade ederken, psikolojik sağlamlık bireylerin stresle başa çıkma ve zorluklara karşı dayanıklılık gösterme becerilerini kapsamaktadır. Araştırma sonuçları, erkek sporcu-öğrencilerin zihinsel iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, amatör ve profesyonel sporcular arasında bu değişkenler açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Regresyon analizi sonuçları, sosyal destek ve psikolojik sağlamlık değişkenlerinin zihinsel iyi oluş üzerindeki toplam varyansın %40.3'ünü açıkladığını göstermiştir. Bu, sosyal destek ve psikolojik sağlamlığın zihinsel iyi oluş üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal destek, bireylerin psikolojik iyi oluşlarını artırırken, psikolojik sağlamlık bireylerin stresle başa çıkma ve dayanıklılık becerilerinin zihinsel iyi oluş üzerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, sporun bireylerin psikolojik ve sosyal iyi oluşlarına katkı sağladığını ve bu katkının cinsiyet veya spor düzeyinden bağımsız olduğunu göstermektedir. Araştırma, sporcu-öğrencilerin zihinsel iyi oluşlarını artırmak için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve dayanıklılık geliştirme stratejilerinin uygulanması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between psychological resilience, perceived social support, and mental well-being among student-athletes. The research was conducted with 250 student-athletes actively engaged in sports and studying at universities in Turkey. Participants' levels of psychological resilience, perceived social support, and mental well-being were measured using validated and reliable scales. Data were collected through online surveys and analyzed statistically. The findings revealed that social support and psychological resilience had significant and positive effects on mental well-being. Social support refers to the emotional and instrumental assistance individuals receive from their environment, while psychological resilience encompasses the ability to cope with stress and adapt to challenges. The results indicated that male student-athletes tended to have higher levels of mental well-being and psychological resilience compared to females, although this difference was not statistically significant. Similarly, no significant differences were found between amateur and professional athletes regarding these variables. Regression analysis showed that social support and psychological resilience together explained 40.3% of the variance in mental well-being. This highlights the strong influence of these factors on mental well-being. Social support enhances individuals' psychological well-being, while psychological resilience plays a critical role in improving their ability to cope with stress and maintain mental well-being. These results suggest that sports contribute to individuals' psychological and social well-being, regardless of gender or level of sports participation. The study emphasises the importance of strengthening social support mechanisms and implementing resilience-building strategies to enhance the mental well-being of student-athletes.