Çocukluk çağı travmaları, bedensel farkındalık ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between childhood trauma, body awareness and psychological well-being
- Tez No: 944517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, travma, ihmal, istismar bedensel farkındalık, interoseptif farkındalık, psikolojik iyi oluş
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada çocukluk çağı travmaları, bedensel farkındalık ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya Marmara Bölgesi'nde yaşayan, en az ortaokul mezunu, 18 ila 44 yaşları arasında 245 (%52.8) kadın ve 98 (%47.2) erkek olmak üzere toplam 343 kişi katılmıştır. Katılımcılara Bilgilendirilmiş Onam Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Ölçeği II (MAIA II) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) çevrimiçi ortamda sunulmuştur. Verilerin analizi için SPSS 30.0 programı kullanılmıştır. Sosyodemografik özellikler ile çocukluk çağı travmaları ve alt boyutları, bedensel farkındalık ve alt boyutları ile psikolojik iyi oluşun ilişkisi incelenmiştir. Parametrik testlerin ön şartı olan homojenliğe Levene's testi ile bakılmış, sonrasında ise ikili gruplar için t-test ve ikinin üzerindeki grup sayıları için tek yönlü Anova testleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin analizi için Pearson Korelasyon, çocukluk çağı travmaları ve bedensel farkındalığın psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisini görmek için hiyerarşik regresyon analizleri sırasıyla yapılmıştır. Yapılan çalışmada, çocukluk çağı travmaları ve alt boyutları (fiziksel ihmal, duygusal ihmal, duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar) ile bedensel farkındalık ve alt boyutları (fark etme, dikkati dağıtmama, dikkati düzenleme, duygusal farkındalık, öz düzenleme, bedeni dinleme, bedene güven) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı şekilde çocukluk çağı travmaları ve alt boyutları ile psikolojik iyi oluş arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki; bedensel farkındalık ile psikolojik iyi oluş arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarının psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisinde bedensel farkındalığın kısmi aracı bir rolü olduğu görülmüştür. İlgili kavramlar ve elde edilen veriler literatür kapsamında tartışılmış, sonraki araştırmalar için de araştırmanın sınırlılıkları belirtilmiş ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between childhood traumas, body awareness and psychological well-being was examined. The sample of the study consists of 343 participants aged between 18-44 who have at least secondary school degree and live in Marmara Region. Informed Consent Form, Sociodemographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness Scale (MAIA II) and Psychological Well-Being Scale (PWBS) were presented online. Data were analyzed by using SPSS 30.0. In the analysis, the relationships between sociodemographic informations, childhood traumas and its sub-dimensions, body awareness and its sub-dimensions and psychological well-being were examined. The relationships between scale scores were also analyzed. The homogeneity prerequisite for parametric tests was checked by using Levene's test. Then, t-tests were used for comparisons between two groups and one-way ANOVA tests were used for comparisons involving more than two groups.