Denetim komitesinin finansal performans üzerindeki etkisi: Endonezya'daki IDX 30'da bir uygulama
The impact of audit committee on financial performance: Application in IDX 30 Indonesia
- Tez No: 944604
- Danışmanlar: PROF. DR. TANSEL ÇETİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim Komitesi, Endonezya, Finansal Performans, IDX 30, Audit Committee, Financial Performance, IDX 30, Indonesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Küreselleşme çağında tüm şirketler, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlayabilecek finansal raporlamalar sunmaya yönelmektedir. Şirketin finansal raporlar sunması sayesinde, şirketin ekonomik koşulları dışarıdaki kişiler tarafından da bilinebilmektedir. Finansal raporlamanın kalitesi, şirketin kurumsal kârlara yansıyan genel performansı ve şirketin sermaye piyasasında ödül şeklinde gerçekleşen performansıyla ilgilidir. Her şirketin denetim kalitesine sahip olması gerekir; çünkü şirketin amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için şirketteki tüm operasyonel faaliyetlerin belirlenmiş bir standardı vardır. Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB), en iyi komitelerden birinin finansal raporlama sürecine dahil olduğunu ve daha etkili kurumsal yönetim uygulamalarının oluşturulmasına aktif olarak katkıda bulunduğunu fark etmiştir. Bu çalışmada, denetim komitesinin yetkinliği, denetim komitesinin üye sayısı ve denetim komitesinin toplantı sıklığı tarafından ölçülen denetim komitesinin, Aktif Karlılığı (ROA) ve Özkaynak Karlılığı (ROE) ile ölçülen şirketin finansal performans üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın evreni Endonezya Menkul Kıymetler Borsasın'da işlem gören halka açık şirketlerdir. Örneklem ise 2022 yılındaki IDX 30 endeksli şirketlerdir. IDX 30 endeskli şirketler en büyük piyasa değerine sahip şirketlerdir ve genellikle bluechip hisse senetleri olarak anılırlar. Kullanılan analitik yöntem SPSS ile çoklu regresyon analizidir. T testinden elde edilen araştırma sonuçları, denetim komitesinin yetkinliğinin ROA ve ROE üzerinde olumlu (+) bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Denetim komitesinin üye sayısının ROA üzerinde olumsuz (-) bir etkisi olduğu, ancak ROE üzerinde olumlu (+) bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, denetim komitesinin toplantı sıklığı ise ROA ve ROE üzerinde olumsuz (-) bir etkiye sahip olmaktadır. F testi sonuçlarına göre, tüm bağımsız değişkenlerin, bağımlı değişkenler olan ROA ve ROE üzerinde eşzamanlı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the era of globalization, all companies are moving towards providing financial reporting that can provide the information that users need. Through the company's financial reporting, the economic conditions of the company can be known by outsiders. The quality of financial reporting is related to the overall performance of the company as reflected in corporate profits and the performance of the company as realized in the form of rewards from the capital market. Every company needs to have audit quality because there is a set standard for all operational activities in the company in order for the company to achieve its goals and objectives. The Financial Accounting Standard Board (FASB) has recognized that its best committee is involved in the financial reporting process and actively contributes to the creation of more effective corporate governance practices. This study aims to determine the impact of the audit committee, measured by the competence of the audit committee, the number of audit committee members, and the frequency of audit committee meetings, on the financial performance of the companies, assessed using Return on Assets (ROA) and Return on Equity (ROE). The population of this study consist of publicly traded companies listed on the Indonesia Stock Exchange. The sample includes companies listed in the IDX 30 index companies in 2022. IDX 30 index companies have the largest market capitalization and are generally referred to as bluechip stocks. The analytical method employed is multiple regression analysis using SPSS. The research results from the t-test indicated that the competence of the audit committee had a positive (+) effect on ROA and ROE. The number of audit committee members had a negative (-) effect on ROA, but a positive (+) effect on ROE. Lastly, the frequency of audit committee meetings has a negative (-) effect on both ROA and ROE. According to the results of the F-test result, all independent variables simultaneously affect the dependent variable ROA and ROE.