Kardiyak arrest sonrası hedeflenmiş sıcaklık tedavisi alan hastalarda beyin tomografisinde gri/beyaz cevher oranının mortalite ve nörolojik sağkalım üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of gray/white matter ratio in brain tomography on mortality and neurological survival in patients receiving targeted temperature management therapy after cardiac arrest
  1. Tez No: 944666
  2. Yazar: LEVENT GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CPC, delta Gri/Beyaz Cevher Oranı, HST, mortalite, SDGD, CPC, delta GWR, mortality, ROSC, TTM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kardiyak arrest sonrası spontan dolaşımın geri dönüşü sağlanan hastalarda uygulanan kardiyak arrest sonrası bakımın öğelerinden biri de Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisidir. Çalışmamızda bu tedavinin etkinliğini delta GWR (gri/beyaz cevher değişimi oranı) üzerinden araştırarak mortalite ile nörolojik sağ kalım üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bunu güncel literatür verisiyle kıyaslamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir kohort çalışmasıdır. Hastane bilgi sisteminden 1 Ocak 2016- 30 Kasım 2023 tarihleri arasında Acil Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatan hastalar taranıp bu süreçte en az iki adet bilgisayarlı tomografi görüntüsü olan post kardiyak arrest Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisi almış hastalar bulunmuştur. Hastaların yaşı, cinsiyeti, komorbiditeleri, spontan dolaşım geri dönünceye kadar yapılan kardiyopulmoner resüsitasyon süresi, 28. gündeki mortalite durumları, CPC (Cerebral Performance Category; Serebral Performans Kategorisi) skorları ve beyin bilgisayarlı tomografi görüntülerinden elde edilen gri/beyaz cevher değişim oranları araştırılmıştır. Kontrol grubu olarak aynı dönemde Acil Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatan kardiyak arrest sonrası herhangi bir sebeple Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisi alamamış ve bu süreçte en az iki beyin bilgisayarlı tomografi görüntüsü olan hastalar da taranmıştır. Her iki grup hastaların hesaplanan gri/beyaz cevher değişimi oranları, mortaliteleri ve nörolojik sonlanımları kıyaslanılarak anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıştır. Bulgular: Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisi alan çalışma grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında delta GWR oranı istatistiki olarak anlamlı derecede çalışma grubunda daha yüksektir. 28. gündeki mortaliteye göre hastalar gruplandığında ise ölen ve yaşayan grup arasında anlamlı bir delta GWR farkı tespit edilmemiştir. Yine hastalar CPC'ye göre gruplandığında nörolojik iyi sonlanım gösteren (CPC1-2) ile kötü sonlanım gösteren(CPC -3-5) hasta grupları arasında anlamlı bir delta GWR farkı tespit edilmemiştir. Sonuç: Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisi alan grup ve kontrol grubu arasında delta GWR anlamlı derecede ayrışsa da mortalite ve nörolojik sağkalım açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu konuda yapılacak prospektif, çok merkezli, randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalarla kardiyak arrest sonrası bakımda Hedeflenmiş Sıcaklık Tedavisinin yerinin daha iyi anlaşabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the elements of post-cardiac arrest care applied to patients with return of spontaneous circulation after cardiac arrest is Targeted Temprature Management. In our study, we aimed to investigate the effectiveness of this treatment via delta GWR (gray/white matter change ratio) and to evaluate its effect on mortality and neurological survival and to compare it with current literature data. Materials and Methods: Our study is a retrospective cohort study. Patients admitted to the Emergency Intensive Care Unit between January 1, 2016 and November 30, 2023 were scanned from the hospital information system and patients who received post-cardiac arrest Targeted Temprature Management with at least two computed tomography images were found during this period. The patients' age, gender, comorbidities, duration of cardiopulmonary resuscitation until spontaneous circulation returned, mortality status on the 28th day, CPC (Cerebral Performance Category) scores and gray/white matter change rates obtained from brain computed tomography images were investigated. As a control group, patients who were hospitalized in the Emergency Intensive Care Unit during the same period and who could not receive Targeted Temprature Management for any reason after cardiac arrest and who had at least two brain computed tomography images during this period were also scanned. The calculated gray/white matter change rates, mortality and neurological outcomes of both groups of patients were compared to see if there was a significant difference. Findings: When the study group receiving Targeted Temprature Management and the control group were compared, the delta GWR rate was statistically significantly higher in the study group. When the patients were grouped according to mortality on the 28th day, no significant delta GWR difference was detected between the deceased and surviving groups. Again, when patients were grouped according to CPC, no significant difference in delta GWR was found between the patient groups with good neurological outcomes (CPC1-2) and poor neurological outcomes (CPC -3-5) Conclusion: Although delta GWR was significantly different between the Targeted Temprature Management group and the control group, no significant difference was found in terms of mortality and neurological survival. Prospective, multicenter, randomized controlled studies are needed on this subject. It is anticipated that the place of Targeted Temprature Management in post-cardiac arrest care will be better understood with these studies.