48-60 aylık çocukların yürütücü işlev becerileri ile sembolik oyundaki bilişsel ve duyuşsal becerilerinin incelenmesi
An examination of executive function skills and cognitive and affective skills in symbolic play among 48-60 month-old children
  1. Tez No: 944975
  2. Yazar: RAVZA RANA ÇETİNKAYA MIZRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HURŞİDE KÜBRA ÖZKAN KUNDURACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, çalışan bellek, erken çocukluk dönemi, ketleyici kontrol, sembolik oyun, yürütücü işlevler, Cognitive flexibility, early childhood, executive functions, inhibitory control, symbolic play, working memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada 48-60 aylık çocukların yürütücü işlev becerileri ile sembolik oyundaki bilişsel ve duyuşsal becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilindeki MEB'e bağlı okul öncesi kurumlarına devam eden 48-60 aylık, 65'i kız, 62'si erkek olmak üzere 127 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Yürütücü İşlevler Bataryası - Bilgisayar Donanımlı Dokunmatik (YİB)”,“Çocukluk Dönemi Yürütücü İşlevler Envanteri (ÇDYİE)”,“Oyunda Duygulanım Ölçeği - Okul Öncesi Versiyonu (ODÖ)”ile araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan“Demografik Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama araçları ile değişkenler arasındaki ilişki incelenirken; cinsiyet değişkeni için T-Testi, kardeş sayısı ve anne-baba öğrenim düzeyi için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılırken veri toplama araçlarının birbirleri ile ilişkisini ölçmek için ise Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ÇDYİE puanlarında cinsiyet ve baba öğrenim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak fark tespit edilirken kardeş sayısı ve anne öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir fark tespit edilememiştir. YİB puanlarında baba öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı bir fark tespit edilmiş fakat cinsiyet, kardeş sayısı ve anne öğrenim durumuna göre anlamlı bir fark tespit edilememiştir. ODÖ ile cinsiyet, kardeş sayısı, anne – baba öğrenim durumu arasında bir ilişki bulunamamıştır. ÇDYİE'nin ve YİB'in alt boyutları ve toplam puanları ile ODÖ'nün bilişsel ve duyuşsal duygulanım alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the executive function skills of 48–60-month-old children in relation to their cognitive and affective skills in symbolic play. A correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study group consisted of 127 children (65 girls and 62 boys) aged 48–60 months, attending preschool institutions affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in Ankara. Data for the research were collected using the“Executive Functions Battery – Computerized Touchscreen Version”the“Childhood Executive Function Inventory”the“Affect in Play Scale – Preschool Version”and a“Demographic Information Form”developed by the researcher. While examining the relationships between variables and data collection tools, T-tests were used for the gender variable, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for number of siblings and parents' educational background. Pearson Correlation Test was applied to examine the relationships among the data collection tools. As a result of the research, a statistically significant difference was found in Childhood Executive Function Inventory scores based on gender and father's educational level, while no significant difference was found based on number of siblings and mother's educational level. For the Executive Functions scores, a significant difference was observed based on father's educational level, but no significant differences were found for gender, number of siblings, or mother's educational level. No significant relationship was found between Affect in Play Scale scores and gender, number of siblings, or parents' educational levels. Furthermore, no significant relationships were identified between the sub-dimensions and total scores of Childhood Executive Function Inventory and Executive Functions Battery and the cognitive and affective dimensions of the Affect in Play Scale.