Türkiye'deki sezaryen oranının 2008-2022 yılları arasındaaki değişiminin incelenmesi
Investigation of the change in the cesarean rate in Türkiye between 2008-2022
  1. Tez No: 945376
  2. Yazar: DEMET MUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, tekrarlayan doğum, doğum oranı, doğum, Türkiye, Cesarean section, repeated birth, birth rate, delivery, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Başlık: Türkiye'deki sezaryen oranının 2008–2022 yılları arasındaki değişiminin incelenmesi Amaç: Türkiye'de 2008-2022 yılları arasındaki sezaryen doğum oranlarının zamansal, bölgesel ve sektörel değişimini incelemek ve uluslararası verilerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte tasarlanan araştırmada, Sağlık Bakanlığı'nın“Sağlık İstatistikleri Yıllığı”raporlarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Toplam ve primer sezaryen oranları, coğrafi bölgelere ve sağlık hizmeti sunan kurumlara göre değerlendirilmiş; bulgular uluslararası oranlarla karşılaştırılmıştır. Veriler çizgi ve sütun grafiklerle sunulmuştur. Bulgular: 2008'de %36,7 olan sezaryen oranı, 2022'de %60,1'e yükselmiştir. Primer sezaryen oranı ise 2009'da %27,2 iken, 2022'de %31,1'e çıkmıştır. Artışın büyük ölçüde tekrarlayan sezaryenlerden kaynaklandığı görülmektedir. Sektörel bazda incelendiğinde hem toplam hem de primer sezaryen doğumlar açısından özel hastanelerde sezaryen oranları en yüksek düzeydedir. Türkiye genelinde farklılıklar olsa da tüm bölgelerde toplam ve primer sezaryen oranlarının artış eğiliminde olduğu görülmektedir. 2022 yılında en yüksek sezaryen oranı %69,4 ile Akdeniz Bölgesi'nde, en düşük oran ise %43,9 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedilmiştir. 2008-2022 dönemi içinde sezaryen oranının en fazla arttığı bölge %36,3 ile Güneydoğu Anadolu, artışın en az olduğu bölge ise %12,7 ile Batı Marmara'dır. Uluslararası karşılaştırmalara göre Türkiye'deki sezaryen oranları; Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) (%28), Avrupa Birliği (AB) (%28,8) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi (%27,7) ortalamalarının oldukça üzerindedir. Nitekim Türkiye, 2022 yılı itibarıyla sezaryen doğum oranı en yüksek ülke konumundadır. Sonuç: Türkiye'de sezaryen doğum oranları, 2008–2022 yılları arasında hem ülke genelinde hem de bölgesel ve sektörel bazda belirgin bir artış göstermiştir. Bu durum, sadece tıbbi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde yaygınlaşan sezaryen uygulamalarının, sağlık hizmeti sunum modelleri ve hasta-hekim tercihleriyle ilişkilendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the change in the cesarean rate in Türkiye between 2008-2022 Aim: This study aims to investigate the temporal, regional, and sectoral changes in cesarean section (CS) rates in Türkiye between 2008 and 2022, and to evaluate these findings through a comparative analysis with international data. Methods: Designed as a cross-sectional and descriptive study, data were obtained from the“Health Statistics Yearbooks”published by the Ministry of Health of the Republic of Türkiye. Total and primary CS rates were analyzed according to geographical regions and types of healthcare institutions. The findings were also compared with international rates. Line and bar graphs were used for data presentation. Results: The total CS rate increased from 36.7% in 2008 to 60.1% in 2022. Primary CS rates showed a more modest rise, increasing from 27.2% in 2009 to 31.1% in 2022, suggesting the overall increase was predominantly due to repeat cesarean sections. Sectoral analysis revealed the highest cesarean rates (both total and primary) in private hospitals. Although regional variations existed, total and primary CS rates exhibited an increasing trend in all regions. In 2022, the Mediterranean Region recorded the highest CS rate (69.4%), whereas the lowest rate was observed in Northeastern Anatolia (43.9%). Between 2008–2022, the greatest increase occurred in Southeastern Anatolia (36.3%), while Western Marmara experienced the smallest rise (12.7%). Compared internationally, Türkiye's CS rate is substantially higher than the averages of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD, 28%), the European Union (EU, 28.8%), and the World Health Organization (WHO) European Region (27.7%). Indeed, Türkiye had the highest cesarean rate among these regions as of 2022. Conclusions: Cesarean delivery rates in Türkiye increased significantly at the national, regional, and sectoral levels between 2008–2022. This marked increase cannot be explained solely by medical indications, suggesting a potential association with healthcare delivery models and patient-provider preferences factors.