Yenidoğan düşme riski değerlendirme ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği
Validity and reliability of the Turkish version of the newborn fall risk assessment tool
- Tez No: 945467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AYKANAT GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Düşme, Geçerlilik, Güvenirlik, Risk, Yenidoğan, Yoğun Bakım, Fall, Intensive Care, Newborn, Reliability, Risk, Validity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören yenidoğanların düşme risk düzeylerini değerlendiren Yenidoğan Düşme Riski Değerlendirme Ölçeği (YDRDÖ) Newborn Fall Risk Assessment Tool (KAnt Fall) Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenirliğinin incelenmesi amacıyla metodolojik ve tanımlayıcı tipte yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Mart-Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul ilinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatarak tedavi gören ve örneklem kriterlerine uyan 250 yenidoğan alınmıştır. Örnekleme alınan yenidoğanlara 2 alt boyut ve 7 maddeden oluşan KAnt Fall ölçüm aracının Türkçe versiyonu bağımsız iki gözlemci tarafından uygulanmıştır. Ölçeğin geçerliliği; dil, kapsam, yapı ve kriter geçerliliği analizleri ile; güvenirliği ise iç tutarlılık, madde analizleri ve bağımsız gözlemciler arası uyum ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Örneklem kapsamına alınan yenidoğanların %58,4'ünün erkek ve doğumdaki gestasyon haftası ortalamasının 35,69±3,81 hafta olduğu saptanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerlilik indeksi=0,91; iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0,76; madde-madde toplam puan korelasyonları 0,31 ile 0,82 arasında bulunmuştur (p=0,001). Açıklayıcı faktör analizi sırasında ölçeğin iki faktörlü yapıdan oluştuğu, açıklayıcı faktör analizi faktör yüklerinin 0,447 ile 0,830 arasında değiştiği bulunmuştur (p=0,001). Ölçeğin model uyum indekslerinin iyi ve kabul edilebilir uyum sınırları içerisinde olduğu belirlenmiştir. Ölçüte dayalı geçerlilikte, yenidoğanların doğumdaki gestasyon haftaları ile YDRDÖ toplam puanları arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Sonuç: YDRDÖ'nün yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören yenidoğanların düşme risk düzeylerinin değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This methodological and descriptive study aimed to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of the Newborn Fall Risk Assessment Tool (KAnt Fall) in assessing fall risk levels in neonates receiving treatment in a neonatal intensive care unit (NICU). Materials and Methods: The study was conducted between March and December 2024 in the NICU of a training and research hospital in Istanbul and included 250 neonates who met the sampling criteria. The Turkish version of the KAnt Fall assessment tool, comprising two subdimensions and seven items, was independently administered by two observers. Scale validity was assessed through linguistic, content, construct, and criterion validity analyses, while reliability was evaluated based on internal consistency, item analyses, and inter-observer agreement. Results: Among the neonates included in the study, 58.4% were male, and the mean gestational age at birth was 35.69±3.81 weeks. The content validity index (CVI) of the scale was determined to be 0.91, with an internal consistency reliability coefficient of 0.76. Item-total score correlations ranged from 0.31 to 0.82 (p=0.001). Exploratory factor analysis revealed a two-factor structure with factor loadings ranging from 0.447 to 0.830 (p=0.001). Confirmatory factor analysis validated the two-factor structure, with model fit indices falling within acceptable and good fit thresholds. Criterion-related validity analysis indicated a statistically significant negative correlation between gestational age at birth and total scores on the Newborn Fall Risk Assessment Tool. Conclusion: The Turkish KAnt Fall was demonstrated to be a valid and reliable instrument for assessing fall risk levels in neonates hospitalized in the NICU.