Sağlık sistemlerine güvensizliğin hekim sahiplenmeye etkisi
The effect of distrust in health systems on physician ownership
- Tez No: 945546
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Güven, Güvensizlik, Hekim Sahiplenme, Sağlık Sistemlerine Güvensizlik, Distrust, Distrust in Health Systems, Physician Ownership, Trust
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde artan sağlık hizmeti talebi ve farklılaşan pek çok rakip sağlık kurumu olması dolayısı ile kişilerin farklı hekimleri seçme durumu söz konusu olmaktadır. Bireyler memnuniyetlerinin fazla olduğu hekime bağlılık hissedebilmektedirler. Zaman ilerledikçe farklılık gösteren toplum bilinci toplumda farklı görüşlerin de var olmasına neden olmaktadır. Kişiler doğrudan deneyimledikleri sağlık hizmetleri ya da çevrelerinde yaşanan olumsuz örnekler sonucunda sağlık sistemlerine karşı eleştirel bir bakış açısı geliştirebilmektedirler. Karşılaşılan olumsuz deneyimler ve farklı görüşler, sağlık sistemlerine karşı güvensizlik oluşturarak hekim sahiplenme tutumunu etkileyebilmektedir. Bu araştırmada kişilerin sağlık sistemlerine olan güvensizliklerinin hekim sahiplenme duyguları üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma nicel ve ilişkisel arama tipinde tasarlanmıştır. Amacı açısından keşfedici, tanımlayıcı ve açıklayıcı niteliktedir. Ayrıca kişilerin sağlık sistemlerine güvensizlik ve hekim sahiplenme düzeylerini, katılımcıya sunulan ankette yer alan demografik faktörlere göre incelemek hedeflenmiştir. Araştırma evrenini Konya ilinde ikamet etmekte olan 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Google formlar aracılığı ve kolayda örneklem yöntemi ile 507 kişiden toplanan veriler kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık testlerinden olan bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) gruplar arasında farklılığı tespit etmek için Post-Hoc, korelasyon ve yordayıcılık için ise basit doğrusal regresyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları sağlık sistemlerine güvensizliğin hekim sahiplenme üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca sağlık sistemlerinden memnuniyet düzeylerine göre sağlık sistemlerine güvensizlik, hekim sahiplenme ve alt boyut ortalamaları farklılık göstermektedir. Memnuniyet düzeyi arttıkça güvensizlik azalmakta ve hekim sahiplenme artmaktadır. Kişilerin sağlık sistemlerine duydukları güvensizlik, hekim sahiplenmeleri ile negatif ve orta düzeyde ilişkiye sahiptir. Edinmiş oldukları tecrübeler veyahut görüşler sonucunda sağlık sistemlerine karşı güvenleri azalan bireylerin hekimlere olan bağlılığı da olumsuz etkilenebilmekte ve bu durum teşhis ve tedavi sürecini negatif etkilemektedir. Özellikle tedavi sürecinde hekimle iş birliği içerisinde olması gereken hastalarda oluşan güven problemi sonucunda tedavinin amacına tam anlamıyla ulaşamaması söz konusu olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the increasing demand for healthcare services and the growing number of competing healthcare institutions have made it possible for individuals to choose among different physicians. Individuals may develop a sense of loyalty toward physicians with whom they are highly satisfied. Over time, evolving public awareness has led to the emergence of diverse perspectives within society. Individuals may develop a critical perspective towards healthcare systems as a result of the healthcare services they directly experience or the negative examples they experience in their environment. Negative experiences and different opinions encountered may create distrust towards healthcare systems and affect the attitude of physician ownership. This study aims to examine the effect of individuals' distrust in healthcare systems on their sense of physician ownership. The research was designed as a quantitative and correlational study. In terms of its purpose, it is exploratory, descriptive, and explanatory in nature. In addition, it was aimed to examine the levels of distrust in health systems and physician ownership according to the demographic factors included in the survey presented to the participant. The research population consists of individuals aged 18 and over residing in Konya province. Data were collected from 507 participants via Google Forms using a convenience sampling method and were analyzed accordingly. Among the statistical significance tests, independent groups t test, one-way analysis of variance (ANOVA) Post-Hoc was used to detect differences between groups, and simple linear regression test was used for correlation and predictability. The results of the study indicate that distrust in healthcare systems has a significant effect on physician ownership. In addition, distrust in health systems, physician ownership and sub-dimension means differ according to the levels of satisfaction with health systems. As the level of satisfaction increases, distrust decreases and physician ownership increases. There is a negative and moderate-level relationship between individuals' distrust in healthcare systems and their sense of physician ownership. The loss of trust in the healthcare system, stemming from personal experiences or acquired perspectives, may negatively affect individuals' loyalty to their physicians and, in turn, adversely impact the diagnosis and treatment process. Especially in cases where patient-physician collaboration is essential, trust issues may prevent the treatment from reaching its intended outcomes.