Dental anomaliye sahip olan daimi santral dişe farklı yönlerden gelen kuvvetlerin yarattığı etkinin sonlu elemanlar etki analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of forces applied from different directions on a permanent central incisor with dental anomaly using finite element analysis
- Tez No: 945766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA KURT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental travma, Diş anomalileri, Sonlu elemanlar etki analizi, Talon tüberkülü, Dental trauma, Dental anomalies, Finite element analysis, Talon cusp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada, SEEA kullanılarak talon tüberkülü şekil anomalisine sahip daimi santral dişe farklı yönlerden uygulanan travmatik kuvvetlerin diş ve çevre kemik dokuda oluşturduğu stres ve deformasyonların belirlenmesi, travmanın anomalisi olan ve anomalisi olmayan normal morfolojideki simetrik sağlıklı diş üzerindeki biyomekanik etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'nda, sistemik olarak sağlıklı, 6–14 yaş aralığındaki çocuk hastalara ait CBCT görüntüleri incelendi. Daimi santral dişinin birinde talon tüberkülü şekil anomalisi olan, simetrik santral dişin normal morfolojide olduğu vaka çalışmaya dahil edildi. CBCT görüntüleri bilgisayar programına aktarılıp SEEA'da kullanılmak üzere üç boyutlu dijital model elde edildi. Travmatik kuvveti simüle etmek için 10 mm yarıçapındaki çelik bir bilye, dişlere bukkal yüzey ve insizal kenardan 10 m/s hızla çarptırılarak oluşan stres ve deformasyonlar analiz edildi. Stres dağılımları von Mises stres değerleri esas alınarak; deformasyonlar ise maksimum toplam deformasyon değerlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Uygulanan travma simülasyonları sonucunda tüm modellerde insizal kenardan dikey yönde uygulanan darbenin, bukkal yüzden yatay yönde uygulanan darbeye kıyasla belirgin farkla daha fazla stres ve deformasyona neden olduğu gözlemlendi. Tüm modeller arasında hem stres hem de deformasyonda görülen en büyük değer talon tüberkülü olan dişte bulundu. Sonuç: Mevcut çalışma sonuçlarımız travma karşısında dişin geometrik yapısının da kuvvetin yönü ve büyüklüğü kadar önemli bir parametre olduğunu ortaya koymuştur. Anomalisi olan dişteki stres ve deformasyon değerleri tüm modeller arasında en yüksek değeri göstermiştir. Şekil anomalisinin stres ve deformasyon dağılımları üzerinde anlamlı fark yarattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate, using Finite Element Analysis (FEA), the stress and deformation patterns in a permanent maxillary central incisor with a talon cusp anomaly subjected to traumatic forces from different directions, and to compare the biomechanical responses of this anomalous tooth with a symmetrically positioned, morphologically normal central incisor. Material and Method: CBCT images of systemically healthy pediatric patients aged 6–14 were reviewed at the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry, Recep Tayyip Erdoğan University. A case was selected in which one permanent central incisor presented with a talon cusp anomaly while the contralateral tooth exhibited normal morphology. CBCT data were transferred to software to generate a three-dimensional digital model for FEA. To simulate trauma, a 10 mm-radius steel sphere was projected at the buccal surface and incisal edge of the tooth at a velocity of 10 m/s. Resulting stress distributions were assessed based on von Mises stress values, and deformations were evaluated using maximum total deformation. Results: Across all models, vertically applied forces to the incisal edge caused significantly greater stress and deformation than horizontally applied forces to the buccal surface. The highest stress and deformation values were observed in the tooth with the talon cusp anomaly. Conclusion: The results of this study demonstrate that the geometric morphology of a tooth is as critical as the direction and magnitude of applied force in determining the biomechanical response to trauma. The presence of a talon cusp significantly increased stress and deformation values, indicating that shape anomalies can meaningfully alter the distribution of traumatic forces in dental and surrounding bone structures.