Romatoid artrit tanılı hastalarda obstruktif uyku apnesi sıklığı ve özellikleri
Frequency of obstructive sleep apnea in patients diagnosed as rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 946454
  2. Yazar: NEVRA EZGİ YAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİ MERAM ARBAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, obstrüktif uyku apnesi, polisomnografi, STOP-BANG
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Çalışmada romatoid artrit (RA) hastalarında obstrüktif uyku apnesinin (OUA) sıklığı ve RA hastalarında OUA'nın gelişimine neden olabilecek faktörlerin araştırılması amaçlandı. Gereç-Yöntem: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniği veya Romatoloji polikliniği tarafından RA tanısı konulan hastalarda OUA'yı değerlendirmek için Epworth uykululuk skalası (EUS), STOP-BANG anketleri uygulandı ve polisomnografi (PSG) yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza 83 RA hastası katıldı. Hastaların % 78,3'ü kadın, %21,7'si erkek ve yaş ortalaması 57 idi. Horlama, tanıklı apne, gündüz uykululuk hali, vücut kitle indeksi ≥ 35 kg/m2 ve EUS ≥ 10 kriterlerinden en az 2'sini karşılayan 16 hastaya PSG yapıldı. PSG yapılan hastaların %87,5'inde OUA saptandı. OUA saptanan hastalar, çalışmaya katılan tüm hastaların %16,8'i idi. OUA saptanan hastalarda kilo, VKI, bel çevresi ve boyun çevresi ölçüleri anlamlı derecede farklıydı. Horlama şikayetinin OUA için sensitivitesi ve negatif prediktif değeri %100 idi. Horlama şikayetinin hasta popülasyonunu ayırt etme kapasitesi yüksek olarak bulundu. Tanıklı apne ve gündüz uykululuk halinin ise sağlıklı popülasyonu ayırt etme kapasitesi daha yüksek olarak bulundu. Hastaların kullandığı ilaçlar sorgulandı. MTX kullanan hastalarda OUA sıklığı anlamlı olarak fazla bulundu. Sonuç: OUA için risk faktörlerinin saptanmasıyla RA'da erken OUA tanı konulup tedavi başlanabilir. Erken tedavi gelişebilecek komorbiditeler ile morbidite ve mortalitede azalmaya yardımcı olabilir. Daha geniş popülasyonda çalışmalar yapılması RA ve OUA birlikteliğine yol açan durumların daha iyi tanımlanmasına ve erken tedavi başlanmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to investigate the frequency of obstructive sleep apnea (OSA) in rheumatoid arthritis (RA) patients and the factors that may cause OSA development in RA patients. Patients and methods: Epworth sleepiness scale (ESS), STOP-BANG questionnaires were applied and polysomnography (PSG) was performed to evaluate OSA in patients diagnosed with RA by the Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinic or the Rheumatology outpatient clinic. Results: 83 RA patients participated in our study. 78.3% of the patients were female, 21.7% were male, and the average age was 57. PSG was performed in 16 patients who met at least 2 of the following criteria: snoring, witnessed apnea, daytime sleepiness, body mass index ≥ 35 kg/m2 and ESS ≥ 10. OSA was found in 87.5% of patients who underwent PSG. Patients diagnosed with OSA were 16.8% of all patients included in the study. Weight, BMI, waist circumference and neck circumference measurements were significantly different in patients with OSA. The sensitivity and negative predictive value of snoring for OSA were 100%. The snoring complaint was found to have a high capacity to differentiate the patient population. Witnessed apnea and daytime sleepiness were found to have a higher capacity to distinguish the healthy population. The medications used by the patients were questioned. The frequency of OSA was significantly higher in patients using MTX. Conlusion: By identifying the risk factors for OSA, OSA can be diagnosed early in RA and treatment can be started. Early treatment may help to reduce possible comorbidities, morbidity and mortality. Conducting studies on a larger population will help to define the conditions that cause RA and OSA together and initiate early treatment. Keyword: Rheumatoid arthritis, obstructive sleep apnea, polysomnography, STOP-BANG