Denk eğrilerin yüzeyler teorisine uygulamaları
Applications of equivalent curves to the theory of surfaces
- Tez No: 946509
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN CAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Combescure Dönü¸sümü, Denk Egriler, Regle Yüzeyler, Dönel ˘ Yüzeyler, Combescure Transformation, Equivalent Curves, Ruled Surfaces, Rotation Surfaces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş kısmına ayrılmış ve yüzeyler teorisiyle ilgili literatüre kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde, tezin ileriki bölümlerinde sıkça kullanılan Öklid uzayında eğriler ve yüzeyler teorisinin temel tanım ve özellikleri verilmiştir. Üçüncü bölümde; tez konusunun çıkış noktası olan, denk eğrilerle ilgili yeni karakterizasyonlar ve sonuçların elde edildiği (Camcı vd., 2021) çalışma tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde denk eğri kavramı regle yüzeylere, beşinci bölümde ise dönel yüzeylere uygulanmıştır. Son bölüm ise sonuç ve önerilere ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of six chapters. The first chapter is dedicated to the introduction, providing a brief overview of the literature related to surface theory. In the second chapter, the fundamental definitions and properties of curves and surfaces in Euclidean space, which are frequently utilized in the subsequent chapters, are presented.In the third chapter, the study (Camcı et al., 2021) in which new characterization and results regarding equivalent curves were obtained, which is the starting point of the thesis topic, is introduced. In the fourth chapter, the concept of equivalent curves is applied to ruled surfaces, while in the fifth chapter, it is extended to rotational surfaces. The final chapter is devoted to conclusions and recommendations.