Tüm vücut titreşim modelinin immobil sıçanlarda testis dokusu, sperm parametreleri ve penil erektil doku üzerine etkisi
The effect of whole-body vibration model on testicular tissue, sperm parameters, and penile erectile tissue in immobilized rats
  1. Tez No: 946807
  2. Yazar: MÜJDAT AYVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL TUNCAY AKI, DOÇ. DR. MESUT ALTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Sedanter Yaşam, İmmobilizasyon, Tüm Vücut Titreşimi, Testis, Sperm, Penil Erektil Doku, Sedentary Lifestyle, Immobilization, Whole-Body Vibration, Testis, Sperm, Penile Erectile Tissue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalışmada, sedanter yaşam tarzını modelleyen immobilizasyonun testis dokusu, sperm parametreleri ve penil erektil doku üzerindeki etkileri ile tüm vücut titreşiminin (TVT) bu olumsuz etkileri düzeltici potansiyeli araştırılmıştır. Hipotez olarak, immobilizasyonun üreme dokularında yapısal ve fonksiyonel bozulmalara yol açacağı; TVT uygulamasının ise bu bozulmaları hafifleteceği öngörülmüştür. Çalışmada 32 adet erişkin erkek Wistar Albino sıçan rastgele olarak dört gruba ayrılmıştır: Kontrol, İmmobilizasyon (İ), İmmobilizasyon + TVT (İ+T) ve yalnız TVT (T). İmmobilizasyon gruplarındaki sıçanlar 28 gün boyunca yaşam alanı kısıtlı özel kafeslerde tutulmuştur. TVT uygulanan gruplarda ise her gün belirli sürelerle mekanik titreşim uygulanmıştır. Deney süresi sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek testis ve penil dokuları çıkarılmış; testisler histopatolojik olarak modifiye Johnsen skoru ile değerlendirilmiş, epididimal sperm örneklerinden sperm konsantrasyonu, motilitesi ve morfolojisi analiz edilmiştir. Penil erektil dokuda ise düz kas/kollajen oranı histomorfometrik olarak incelenmiştir. Sonuçlara göre, İmmobilizasyon grubunda Johnsen skorunda düşüş, sperm sayısı, sperm motilitesi ve morfolojisinde bozulma gözlenmiştir. Penil dokuda da düz kas/kollajen oranı belirgin şekilde azalmıştır. Buna karşın İmmobilizasyon + TVT grubunda bu parametrelerde önemli iyileşmeler saptanmış; testis histolojisi, sperm hareketliliği ve penil doku yapısı kontrol grubuna yakın düzeylere ulaşmıştır. Yalnız TVT grubunda da genel olarak olumlu ancak heterojen etkiler gözlenmiştir. Bu veriler, sedanter yaşam tarzının erkek üreme sağlığını ve erektil fonksiyonu olumsuz etkilediğini göstermekte; TVT uygulamasının ise bu zararları azaltma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Tüm vücut titreşimi, sedanter yaşam tarzına sahip bireylerde koruyucu veya destekleyici bir fiziksel müdahale yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of immobilization, which models a sedentary lifestyle, on testicular tissue, sperm parameters, and penile erectile tissue were investigated along with the potential corrective effects of whole-body vibration (WBV). The hypothesis was that immobilization would cause structural and functional impairments in reproductive tissues, and that WBV application could mitigate these impairments. Thirty-two adult male Wistar Albino rats were randomly divided into four groups: Control, Immobilization (I), Immobilization + WBV (I+W), and WBV only (W). Rats in the immobilization groups were kept in specially designed cages with restricted space for 28 days. In the WBV groups, mechanical vibration was applied daily for a specified duration. At the end of the experimental period, the animals were sacrificed, and the testicular and penile tissues were harvested. Testicular histology was evaluated using the modified Johnsen score, and epididymal sperm samples were analyzed for sperm concentration, motility, and morphology. In penile erectile tissue, the smooth muscle/collagen ratio was assessed histomorphometrically. According to the results, the Immobilization group showed a decrease in the Johnsen score and impairments in sperm count, motility, and morphology. A marked reduction in the smooth muscle/collagen ratio was also observed in penile tissue. In contrast, significant improvements in these parameters were found in the Immobilization + WBV group; testicular histology, sperm motility, and penile tissue structure approached levels seen in the control group. The WBVonly group also demonstrated generally positive but heterogeneous effects. These findings indicate that a sedentary lifestyle negatively affects male reproductive health and erectile function, while WBV application may have the potential to alleviate these detrimental effects. Whole-body vibration may be considered a protective or supportive physical intervention method for individuals with a sedentary lifestyle.