Ailelerin sosyodemografik yapısının ve ebeveyn ilişkilerinin korozif madde alımı üzerine etkileri ve tedavi sürecinde çocuklarda yaşanan psikososyal problemlerin taranması
The effects of family sociodemographic characteristics and parent-child relationships on corrosive substance ingestion, and the screening of psychosocial problems in children during the treatment process
- Tez No: 946811
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT HAYRİ ÖZOKUTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: korozif madde, özofagus dilatasyonu, psikososyal değerlendirme, corrosive substance, esophageal dilatation, psychosocial evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Korozif madde içimi, çocuklarda ciddi özofagus hasarına yol açarak uzun süreli tedavi süreci gerektiren önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada, kliniğimizde özofagus dilatasyonu uygulanan çocuk hastaların sosyodemografik özellikleri, tedavi süreçleri ve psikososyal durumları değerlendirilmiş; sağlıklı çocuklarla karşılaştırılarak korozif madde içiminin oluşturduğu psikososyal etkiler ortaya konmuştur. Yöntem: Ocak 2017 - Aralık 2024 tarihleri arasında korozif maddeye bağlı gelişen özofagus striktürü nedeniyle birden fazla dilatasyon uygulanan çocukların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Psikososyal değerlendirmeler ise prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu, aynı dönemde günübirlik cerrahi girişim geçiren, kronik hastalığı olmayan sağlıklı çocuklardan oluşturulmuştur. Veriler; hasta dosyaları, aile görüşmeleri, Güçler ve Güçlükler Anketi, Çocuk-Anababa İlişki Ölçeği ve Sosyoekonomik Düzey Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, kardeş sayısı ve sosyoekonomik düzey açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışma grubunda dikkat eksikliği, duygusal sorunlar ve akran ilişkilerinde bozulmalar görülmüştür. Çatışma puanları anlamlı şekilde yüksek bulunurken, yakınlık puanlarında fark gözlenmemiştir. Başvuru yaşı ile disfaji şiddeti ve dilatasyon sayısı arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Dilatasyon sayısı arttıkça psikososyal sorunların azaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Korozif madde içimi çocuklarda yalnızca fiziksel değil, psikososyal sorunlara ve aile içi çatışmalara da neden olmaktadır. Tedavi süreci ilerledikçe çocukların uyumları artmaktadır. Düşük sosyoekonomik düzey, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gelişimi açısından risk faktörleridir. Bu çocukların psikolojik takibi yapılmalı, toplum korozif maddeler konusunda bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ingestion of corrosive substances is a significant health issue in children, causing severe esophageal damage and requiring a prolonged treatment process. This study aimed to evaluate the sociodemographic characteristics, treatment course, and psychosocial status of pediatric patients who underwent esophageal dilatation in our clinic, and to reveal the psychosocial effects by comparing them with healthy children. Methods: Data of children who underwent multiple esophageal dilatations due to corrosive substance-induced esophageal stricture between January 2017 and December 2024 were retrospectively analyzed. Psychosocial evaluations were conducted prospectively. The control group consisted of healthy children who underwent outpatient surgical procedures during the same period and had no chronic illness. Data were collected through patient files, family interviews, the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), the Child–Parent Relationship Scale, and the Socioeconomic Status Scale. Results: No significant differences were found between groups in terms of age, gender, number of siblings, or socioeconomic status. The study group showed impairments in attention, emotional problems, and peer relationships. Conflict scores were significantly higher, while closeness scores were similar. There was a negative correlation between age at admission and both dysphagia severity and the number of dilatations. As the number of dilatations increased, psychosocial difficulties decreased. Conclusion: Corrosive substance ingestion causes not only physical but also psychosocial problems and increased family conflict in children. As treatment progresses, patient compliance improves. Low socioeconomic status, attention deficit, and hyperactivity disorder are identified as risk factors. Psychological followup is essential, and public awareness regarding corrosive substances should be increased.