Türk kayak sporunun öncülerinden Muzaffer Demirhan'ın biyografisi
Biography of Muzaffer Demirhan, one of the pioneers of Turkish skiing
- Tez No: 947060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KUSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Muzaffer Demirhan, Kayak, Spor tarihi, Muzaffer Demirhan, Skiing, Sports history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Türk kayak sporunun önemli isimlerinden biri olan Gümüşhaneli milli kayakçı Muzaffer Demirhan'ın yaşam öyküsünü, sportif kariyerini ve Türk sporuna yaptığı katkıları incelemektedir. Demirhan, erken yaşlarda kayak sporuna başlamış ve üstün yetenekleri sayesinde kısa sürede ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılar elde etmiştir. Bu bağlamda çalışma, Demirhan'ın sporculuk kariyerinin tarihsel sürecini ele alarak, bireysel performansı, elde ettiği dereceler ve Türk sporuna sağladığı kazanımları değerlendirmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada, Demirhan'ın sporculuk hayatına ilişkin resmi kayıtlar, arşiv belgeleri, gazete haberleri ve spor literatüründeki akademik çalışmalar incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, Demirhan'ın yalnızca bireysel başarıları ile değil, aynı zamanda Türkiye'de kayak sporunun gelişimine sağladığı katkılarla da önemli bir figür olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de kış sporlarının gelişimine yönelik tarihsel ve biyografik bir çerçeve sunarak, milli sporcuların kariyer gelişim süreçlerine ışık tutmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, genç sporculara ilham olabilecek bir örnek sunarak, Türk spor tarihine dair akademik literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life story, sports career and contributions to Turkish sports of Muzaffer Demirhan, a national skier from Gümüşhane who is one of the important names in Turkish skiing. Demirhan started skiing at an early age and achieved significant successes at national and international levels in a short time thanks to his superior talents. In this context, the study evaluates the historical process of Demirhan's sports career, his individual performance, the degrees he achieved and the gains he made to Turkish sports. The research was conducted using the document analysis technique, which is one of the qualitative research methods. In the study, official records, archive documents, newspaper news and academic studies in sports literature regarding Demirhan's sports life were examined. In line with the data obtained, it was revealed that Demirhan was an important figure not only with his individual successes but also with his contributions to the development of skiing in Turkey. This study aims to shed light on the career development processes of national athletes by providing a historical and biographical framework for the development of winter sports in Turkey. At the same time, it contributes to the academic literature on Turkish sports history by providing an example that can inspire young athletes.