Huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde çalışan bakım personelinin iş stresi, iş yaşam kalitesi ve algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişkinin belirlenmesi.
Determination of the relationship between work stress, quality of work life and perceived social support of care personnel working in a nursing home elderly care and rehabilitation center.
- Tez No: 947784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, iş yaşam kalitesi, sosyal destek, yaşlı, yaşlı bakımı, Tez, Workstress, quality of work life, socialsupport, elderly, elderlycare Page
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ailelerin geniş aile yapısından ayrılarak çekirdek aile yapısına dönmesi, ailede bakım sorumluluğunu üstlenen kadınların günümüzde aktif olarak iş hayatına dahil olmaları ile yaşlıya evde bakım hizmeti yerini kurumsal ve profesyonel kişilerce yerine getirilen kurum bakımına dönüşmüştür. Yaşlı ile 24 saat zaman geçiren bakım personelinin iş stresi yaşayabildiği, iş yaşam kalitesinin bozulabildiği görülmektedir. İş stresi ve iş yaşam kalitesi arasındaki dengeyi de sosyal destek sisteminin olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir. Kesitsel ve ilişki arayıcı nitelikteki bu araştırma İzmir İlinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı 8 resmi huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezinde çalışan 182 bakım personeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Katılımcı Tanıma Forumu, Genel İş Stresi Ölçeği, İş Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların algıladıkları sosyal destek düzeyinin ortalamanın üzerinde, iş yaşamı stresi ve iş-yaşam kalitesi düzeyinin ortalamanın altında olduğu saptanmıştır. Algılanan sosyal destek ile iş stresi arasında negatif yönde, zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ile iş-yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin ise pozitif yönde, orta düzeyde ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir. İş stresi ile iş-yaşam kalitesi arasındaki ilişki ise orta düzeyde, negatif ve anlamlıdır. Katılımcıların iş stresi, iş-yaşam kalitesi ve algıladıkları sosyal destek sistemleri arasında anlamlı ve güçlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the separation of the extended family structure from the family and the scope of the nuclear family structure, and the active involvement of women who undertake care development in the family, the place of home care service for the elderly has turned into institutional care instead of corporate and professional people. It is seen that the elderly and 24-hour care personnel can experience work stress and their work life can be preserved. The social support system will also positively expand the balance between work stress and quality of work life. This cross-sectional and correlation-seeking research was conducted with 182 care personnel registered in 8 official nursing homes and elderly care departments affiliated with the Provincial Directorate of Family and Social Services in Izmir. Participant Recognition Forum, General Work Stress Scale, Quality of Work Life Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale were used in the research. It was determined that the participants' perceived social support level was above average, while their work life stress and work-life quality levels were below average. A negative, weak and significant relationship was found between perceived social support and job stress. The relationship between perceived social support and work-life quality was found to be positive, moderate and significant. The relationship between work stress and work-life quality is moderate, negative and significant. Significant and strong relationships were identified between participants' work stress, work-life quality and perceived social support systems.