Diyabetik makuler ödem nedeniyle intravitreal anti-VEGF tedavisi uygulanan hastaların OCT anjiografik bulgularının incelenmesi
Evaluation of OCT angiographic findings in patients treated with intravitreal anti-VEGF therapy for diabetic macular edema
- Tez No: 947864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM AYÇA SEYYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: CBFA, Diyabetik maküler ödem, intravitreal enjeksiyon, bevacizumab, OCT Anjiyografi, kapiller damar dansitesi, retina mikrosirkülasyonu, erken dönem yanıt, Diabetic macular edema, intravitreal injection, bevacizumab, OCT angiography, capillary vessel density, CBFA, retinal microcirculation, early response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyabetik maküler ödem (DMÖ) tanılı hastalarda intravitreal bevacizumab enjeksiyonu öncesi ve enjeksiyondan sonraki ilk 30 dakika içinde elde edilen optik koherens tomografi anjiyografi (OCTA) verilerini karşılaştırarak, tedavinin erken dönem retinal mikrovasküler etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yürütülen bu prospektif çalışmaya, daha önce intravitreal enjeksiyon veya lazer tedavisi almamış, diyabetik maküler ödem tanılı toplam 51 hasta (51 göz) dahil edilmiştir. Tüm hastalara intravitreal bevacizumab (1.25 mg/0.05 mL) enjeksiyonu uygulanmış, enjeksiyon öncesi ve sonrası ilk 30 dakika içinde OCTA görüntüleme gerçekleştirilmiştir. Yüzeyel ve derin kapiller pleksuslara ait damar dansiteleri, kapiller akım alanı (CBFA), santral makula kalınlığı (CMT), göz içi basıncı (GİB) ve peripapiller parametreler karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde bağımlı örneklem testleri ve doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Enjeksiyon sonrası erken dönemde GİB'de anlamlı bir artış izlenmiştir (p0.05). Sonuç:Intravitreal bevacizumab, diyabetik makula ödemli olgularda erken dönemde (RPCVD anlamlı bir değişikliğe yol açmazken, RPCID geçici bir hipoperfüzyon göstergesi olarak düşüş sergiledi. Aynı 24 saatlik zaman diliminde GİB ortalama 6,5 mmHg yükseldi ve peripapiller RNFL kalınlığı 1,6 µm gerileyerek kısa süreli bir incelme gösterdi; maküler CBFA ve FAZ ölçümleri ise sabit kaldı. Bulgular, yüksek sinyal kalitesine sahip seri OCTA taramalarının hem optik sinir başı hem maküler mikrodolaşımdaki erken hemodinamik dalgalanmaları nicel olarak saptayabildiğini ve anti-VEGF sonrası IOP artışı ile geçici sinir lifi değişimlerinin klinik izlemin ayrılmaz parçaları olması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose:This study aimed to evaluate the early microvascular effects of intravitreal bevacizumab injection in patients with diabetic macular edema (DME) by comparing optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters obtained before and within the first 30 minutes after the injection. Materials:In this prospective study conducted at the Department of Ophthalmology, Gaziantep University Faculty of Medicine, 51 eyes of 51 treatment-naïve patients diagnosed with DME were included. Each patient received a single intravitreal injection of bevacizumab (1.25 mg/0.05 mL). OCTA imaging was performed both before and within 30 minutes after the injection. Parameters evaluated included superficial and deep capillary plexus vessel densities, capillary blood flow area (CBFA), central macular thickness (CMT), intraocular pressure (IOP), and peripapillary vascular and structural measurements. Statistical analysis was performed using paired-sample tests and linear regression. A p-value 0.05 for all comparisons). Conclusion:Intravitreal bevacizumab produced no early change in RPCVD in eyes with diabetic macular edema, whereas the inside-disc metric RPCID exhibited a transient drop indicative of hypoperfusion. Within the same 24-hour period, intraocular pressure rose by an average of 6.5 mmHg and peripapillary RNFL thickness decreased by 1.6 µm, both of which later normalized; macular CBFA and FAZ (Foveal Avasküler Zon) values remained unchanged. These findings confirm that high-quality serial OCTA scans can quantify early hemodynamic fluctuations in both the optic nerve head and macular microcirculation, underscoring the need to monitor post-injection IOP spikes and reversible nerve-fiber changes as integral parts of anti-VEGF management.