Diş hekimlerinin atrofik dişsiz çenelerde implant destekli rehabilitasyon seçenekleri hakkındaki bilgi düzeylerinin ve deneyimlerinin değerlendirmesi
Evaluation of dentists' knowledge levels and experiences about implant-supported rehabilitation options in atrophic edental jaws
- Tez No: 947968
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOPARAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik Çene, Dental İmplant, İleri İmplantoloji, Zigoma İmplant, Klinik, Atrophic Jaw, Dental Implant, Advanced Implantology, Zygomatic Implant, Nasopalatal Implant, Educational Deficiency, Clinical Competence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Diş hekimlerinin, atrofik dişsiz çenelerde implant destekli rehabilitasyon seçenekleri hakkındaki bilgi düzeylerini ve deneyimlerini değerlendirmek, farkındalıklarını artırmak ve ileri implantoloji alanındaki eğitim gereksinimlerini belirlemek. Çalışma, bu alandaki eğitim eksikliklerine dikkat çekerek, meslektaşların mesleki gelişimlerini teşvik etmeyi ve ilgili otoriteler için referans bilgi sağlamayı hedeflemiştir. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında 277 diş hekimi katılımcıya, atrofik çenelerin rehabilitasyonunda kullanılan ileri implantoloji yöntemlerini içeren bir anket uygulanmıştır. Anket, geleneksel implant uygulamalarının ötesinde zigoma, subperiostal, transnazal implantlar gibi modifiye teknikler hakkındaki bilgi düzeylerini ve klinik yeterliliklerini ölçmeyi hedefleyen sorulardan oluşmuştur. Veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiş ve bilgi düzeyi ile girişimsel yetkinlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Çalışma sonuçları, katılımcıların büyük bir kısmının ileri implantoloji yöntemleriyle ilgili bilgi düzeylerinde eksiklik hissettiğini ve bu durumun klinik yeterliliklerine de yansıdığını göstermiştir. Özellikle, bilgi düzeyi yüksek olan hekimlerin girişimsel yetkinliklerinin de yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak bilgi düzeyi düşük olan katılımcılarda klinik güven eksikliği belirgin olarak tespit edilmiştir. Eğitim sonrası profesyonel gelişim programlarının bu alandaki bilgi eksikliğini gidermek için önemli bir ihtiyaç olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç: Atrofik dişsiz çenelerin implant destekli rehabilitasyonu, diş hekimliğinde teknik bilgi ve deneyim gerektiren bir alandır. Bu çalışma, Türk diş hekimlerinin ileri implantoloji konusundaki bilgi eksikliklerini ortaya koymuş ve bu alanda daha kapsamlı eğitim programlarına ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır. Eğitim ve mesleki gelişim odaklı yaklaşımlar, atrofik çene rehabilitasyonu için daha etkin tedavi protokolleri uygulanmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to evaluate the knowledge level and experience of dentists regarding implant-supported rehabilitation options in atrophic edentulous jaws, to raise awareness, and to emphasize the need for further training in advanced implantology. Additionally, it seeks to highlight potential educational deficiencies and provide reference data for relevant institutions to address these gaps. Materials and Methods: A total of 277 dentists participated in this research. A questionnaire was administered to assess their knowledge of advanced implantology techniques, including modified systems such as zygomatic, nasopalatal, and transnasal implants, beyond traditional implant applications. The data were analyzed using SPSS to examine the relationship between knowledge levels and procedural competence. Results: The findings revealed that a significant portion of participants felt inadequately informed about advanced implantology techniques, which was reflected in their clinical confidence. Dentists with higher knowledge levels demonstrated greater procedural competence, while those with lower knowledge levels showed a pronounced lack of clinical confidence. The results emphasized the importance of post-graduate professional development programs to address these knowledge gaps. Conclusion: The rehabilitation of atrophic edentulous jaws using implant-supported techniques requires technical expertise and experience. This study highlighted a notable deficiency in knowledge among Turkish dentists regarding advanced implantology. It underscores the necessity for more comprehensive educational programs in this field to enable more effective treatment protocols for atrophic jaw rehabilitation.