İntrakranial menenjiomların manyetik rezonans elastografi ile ölçülen elastisitelerinin,ameliyat sırasında cerrahi ve histopatolojik elastisite skorları ile karşılaştırılması: prospektif, çift kör çalışma
  1. Tez No: 947975
  2. Yazar: MERİÇ ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TÜRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Elastisite, kayma modülü, menenjiom, manyetik rezonans elastografi, Elasticity, shear modulus, meningioma, magnetic resonance elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Manyetik rezonans elastografi, dokuların mekanik özelliklerini değerlendirmede kullanılan non-invaziv bir yöntemdir. Bu çalışmada, intrakranial menenjiomların manyetik rezonans elastografi ile ölçülen elastisitelerinin, ameliyat sırasındaki cerrahi ve histopatolojik elastisite skorları ile karşılaştırılarak elastografinin güvenilirliğinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, Nisan 2023-Ocak 2025 yılları arasında kliniğimizde menenjiom ön tanısı ile opere edilmesi planlanan, 18 yaşından büyük, daha önce intrakranial kitleye yönelik adjuvan terapi almamış, intrakranial cerrahi geçirmemiş, kontrast madde allerjisi bulunmayan ve MR görüntüleme için kontrendikasyonu olmayan hastalar yazılı ve sözlü onamları alındıktan sonra çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastaların preoperatif rutin manyetik rezonans görüntülemelerine ek olarak elastografi ile kitle elastisitelerinin ölçümleri yapılmıştır. Tüm hastalarda intrakraniyal kitlenin tamamının (ROI-1) ve kitlenin elastogram renk haritasına göre en sert kıvamda görüntülenen bölgesinin (ROI-2) kayma modülleri kPa cinsinden ölçülerek kaydedilmiştir. Elastogram renk skalasına göre ve ROI-1 ile ROI-2 bölgelerinin ölçüm değerleri ve karşılık geldiği skorlara göre, menenjiomların sertliği 5 puanlı skala ile skorlanmıştır. Takiben cerrahi sırasında kitleye ulaşıldıktan sonra kitlenin sertlik skoru, yine 5 puanlı bir skala kullanılarak, aynı cerrah tarafından, önceki ölçümlere kör olarak değerlendirilmiştir. Kitle çıkarıldıktan sonra dokunun histopatolojik incelemesi sırasında, dokunun elastisitesi aynı nöropatolog tarafından yine 5 puanlık bir skala ile önceki ölçümlere kör olarak skorlanmıştır. Her üç metodla elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 40 hasta (ortalama yaş 51,55 ± 12,51 yıl) çalışmaya alınmıştır. MRE ölçümlerinde menenjiomların kayma modülü ROI-1'de 3196,93  1418,16 kPa, ROI-2'de ise 5264,45  2966,48 kPa olarak belirlenmiştir. Menenjiomların radyolojik elastisite skoru ROI-1'e göre 2,675±0,97, ROI-2'e göre ise 3,6±1,12 olarak belirlenmiştir. Menenjiomların cerrahi işlem sırasında elastisite skorları 3,270,75 olarak kaydedilmiştir. Dokuların histopatolojik incelemesi sırasında elastisite skorları ise 3,270,75 olarak skorlanmıştır. Cerrahi skorlama ile; MRE renk skalasına göre yapılan visual radyolojik elastisite skorlaması arasında (r=0.88, p0.001); ROI-1 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçüm (kPA) değerleri arasında (r=0.83, p0.001); ROI-1 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçümünün radyolojik skorlaması arasında (r=0.75, p0.001); ROI-2 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçüm değerleri arasında (r=0.92, p0.001) ve ROI-2 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçümünün radyolojik skorlaması arasında (r=0.96, p0.001) yüksek korelasyon saptanmıştır. Histopatolojik skorlamalar ile; MRE renk skalasına göre yapılan visual radyolojik elastisite skorlaması arasında (r=0.88, p0.001); ROI-1 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçüm (kPa) değerleri arasında (r=0.83, p0.001); ROI-1 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçümünün radyolojik skorlaması arasında (r=0.75, p0.001); ROI-2 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçüm (kPa) değerleri arasında (r=0.92, p0.001) ve ROI-2 bölgesinin MRE incelemesinde kayma modülü ölçümünün radyolojik skorlaması arasında (r=0.96, p0.001) yüksek korelasyon saptanmıştır. Ancak ROI-2 bölge ölçümüne göre yapılan radyolojik elastisite skorlamalarının, histopatolojik ve cerrahi skorlama ile korelasyonu, ROI-1 bölge ölçümüne göre daha yüksek saptanmıştır (r=1, p0.001). Cerrahi ve histopatolojik elastisite skorları arasında ise çok yüksek korelasyon saptanmıştır (r=1, p0.001). Yöntemlerin duyarlılık ve özgüllüğü değerlendirildiğinde; MRE'de ROI-1 ölçümünün, cerrahi ve histopatolojik skorlamaya göre duyarlılığı %51,5, özgüllüğü %100, pozitif prediktif değeri %100, negatif prediktif değeri %30,4 olarak hesaplanmıştır. ROI-2 ölçümünün, cerrahi ve histopatolojik skorlamaya göre duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri, negatif prediktif değeri %100 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, intrakranial menenjiomların elastisitesinin belirlenmesinde MRE'de kitlenin en sert noktasının kayma modülü (ROI-2) ölçümü ile kitlenin histopatolojik incelemesi ve cerrahi değerlendirmesi arasında ileri korelasyon saptanmıştır. Bu nedenle; MRE'nin intrakranial menenjiomların elastisitesini preoperatif dönemde öngörerek, cerraha uygun teknik ve cerrahi ekipman seçimi konusunda yol gösterici olabilecek non-invaziv bir görüntüleme yöntemi olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Magnetic resonance elastography (MRE) is a non-invasive method used to evaluate the mechanical properties of tissues. This study aims to compare the elasticity of intracranial meningiomas measured by MRE with surgical and histopathological elasticity scores obtained during and after surgery. Materials and Method: After obtaining ethical approval, patients over 18 years old who were scheduled for surgery with a preliminary diagnosis of meningioma in our clinic between April 2023 and January 2025 were included in this study, provided they had not received any adjuvant therapy for the intracranial mass, had not undergone surgery for the tumor before, had no contrast agent allergy, and had no contraindications for MRE. Written and verbal consent was obtained from all participants. The shear modulus values (kPa) of the entire intracranial mass (ROI-1) and the stiffest region of the mass based on the elastogram color map (ROI-2) were recorded after MRE performed. The stiffness of the meningiomas was scored using a 5-point scale based on the elastogram color scale. During surgery of the tumor, the elasticity score was assessed using a standard 5-point scale by the same surgeon, blinded to previous measurements. After resection, the tissue elasticity was scored using a 5-point scale by the same neuropathologist, also blinded to prior measurements. All data obtained from the three methods were statistically analyzed. Results: A total of 40 patients (mean age: 51.55 ± 12.51 years) were included in the study. In MRE measurements, the shear modulus of meningiomas was determined as 3196.93 ± 1418.16 kPa for ROI-1 and 5264.45 ± 2966.48 kPa for ROI-2. The radiological elasticity score of meningiomas was 2.675 ± 0.97 for ROI-1 and 3.6 ± 1.12 for ROI-2. The surgical elasticity scores of the meningiomas were recorded as 3.27 ± 0.75, and the histopathological elasticity scores were also 3.27 ± 0.75. A high correlation was found between surgical scoring and visual radiological elasticity scoring based on the MRE color scale (r=0.88, p < 0.001); between surgical scoring and shear modulus values (kPa) in the MRE examination of ROI-1 (r=0.83, p < 0.001); between surgical scoring and the radiological scoring due to shear modulus measurement of ROI-1 in MRE (r=0.75, p < 0.001); between surgical scoring and shear modulus values (kPa) in the MRE examination of ROI-2 (r=0.92, p < 0.001); and between surgical scoring and the radiological scoring due to the shear modulus measurement of ROI-2 in MRE (r=0.96, p < 0.001). However, the correlation between radiological elasticity scoring based on ROI-2 measurements with histopathological and surgical scoring was found to be higher than that of ROI-1 measurements. A very high correlation was also found between surgical and histopathological elasticity scores (r=1, p < 0.001). When the sensitivity and specificity of the methods were evaluated, the sensitivity of ROI-1 measurement in MRE compared to surgical and histopathological scoring was calculated as 51.5%, specificity as 100%, positive predictive value as 100%, and negative predictive value as 30.4%. The sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value of ROI-2 measurement compared to surgical and histopathological scoring were all calculated as 100%. Conclusion: In this study, statistically significant correlation was found between the shear modulus measurement of the stiffest point of the mass (ROI-2) in MRE and the histopathological surgical evaluation of the mass in determining the elasticity of intracranial meningiomas. Therefore, it was concluded that MRE is a non-invasive imaging method that can predict the elasticity of intracranial meningiomas preoperatively and assist surgeon in selecting appropriate techniques and equipment for the surgery.