Türk Hava Yolları'nın borsa performansını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Factors affecting Turkish Airlines stock market performance
  1. Tez No: 948196
  2. Yazar: MENŞURE SENA GEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu Taşımacılığı, Borsa Performansı, Hisse Senedi Fiyatı, Airline Transportation, Stock Market Performance, Stock Price
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
TÜRK HAVA YOLLARI'NIN BORSA PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Menşure Sena GEDİK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2025 Danışman: Doç. Dr. Tunahan AVCI ÖZET Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST) endeksinde işlem gören Türk Hava Yolları'nın hisse senedi fiyatlarının 2000-2023 arası dönemde finansal, operasyonel oranlar ve makroekonomik faktörler ile açıklanıp açıklanamadığını araştırmak ve hisse senedi fiyatlarında hangi oranların belirgin bir seçim kriteri olarak kullanılabilirliğini test etmek amaçlanmıştır. Toplam 12 adet değişken ile başlanan çalışmada ilk olarak hisse senedi fiyatları ile Türkiye'deki makro ekonomik faktörlerden GSYİH, yakıt fiyatı ve belirtilen senelerdeki döviz kur oranı üzerinde birim kök testi, ARDL analizi ile CUSUM ve CUSUM Kare Testleri yapılmış. Ardından aynı testler şirketin operasyonel göstergeleri (yolcu sayısı, çalışan sayısı, filo sayısı, doluluk oranı ve konma sayısı) için yapılmıştır. Türk Hava Yolları'nın finansal göstergelerinden asit test oranı, cari oran, kaldıraç oranı ve nakit oran ile hisse senedi fiyatı ilişkisi ise ADF birim kök analizinden sonra FMOLS, DOLS ve CCR testleri ile katsayıları tahminlenmiştir. Sonuçlar da buna bağlı olarak üç ayrı değerlendirme ortaya çıkmıştır. Ampirik bulgulara göre; Türkiye'de ekonomik büyüme THY hisse senedi değerini negatif yönde etkilemiştir. Buna ek olarak Türkiye'de akaryakıt fiyatlarındaki ve döviz kurundaki artışın THY hisse senedi değerini artırdığı gözlemlenmiş ve uzun dönemli ilişkilerin varlığı ortaya konmuştur. Konma sayısı, hisse senedi değerini negatif yönde etkilerken yolcu sayısı ise hisse senedi değerini pozitif yönde etkilemiştir. Filo sayısındaki artışın hisse senedi değerini negatif etkilediği aynı şekilde doluluk oranındaki artışın da istatistiksel olarak anlamsız olmakla birlikte hisse senedi değerini negatif yönde etkilediği ortaya konmuştur. THY hisse senedi değeri ile nakit oran arasında FMOLS ve DOLS'a göre negatif ilişki bulunmuştur. Kaldıraç oranı için ise istatistiki olarak anlamsız olmakla birlikte FMOLS ve CCR'ye göre pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Finansal göstergeler için en kuvvetli iki sonuç asit test oranı ve cari orandır. Her üç tahminde de hem istatistiki olarak anlamlı hem de kararlı kat sayılar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
FACTORS AFFECTING TURKISH AIRLINES STOCK MARKET PERFORMANCE Menşure Sena GEDİK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, July 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Tunahan AVCI ABSTRACT The study aims to investigate whether the stock prices of Turkish Airlines, which is traded in the IMKB 30 index, can be explained by financial, operational ratios and macroeconomic factors in the period between 2000-2023 and to test which ratios can be used as a significant selection criterion in stock prices. In the study, which started with a total of 12 variables, firstly, unit root test, ARDL analysis and CUSUM and CUSUM Square Tests were performed on stock prices and macroeconomic factors such as GDP, fuel price and exchange rate in the specified years. Then, the same tests were performed for the company's operational indicators (number of passengers, occupancy rate and number of landings). The relationship between Turkish Airlines' financial indicators and stock price was estimated with FMOLS, DOLS and CCR tests after ADF unit root analysis. The results have resulted in three separate evaluations depending on this. According to empirical findings; economic growth in Turkey has negatively affected THY stock value. In addition, it has been observed that the increase in fuel prices and exchange rates in Turkey has increased THY stock value and the existence of long-term relationships has been revealed. While the number of landings has negatively affected the stock value, the number of passengers has positively affected the stock value. It has been revealed that the increase in the number of fleets has negatively affected the stock value and the increase in the occupancy rate has negatively affected the stock value, although statistically insignificant. A negative relationship has been found between THY stock value and cash ratio according to FMOLS and DOLS. For the leverage ratio, a positive relationship has been found according to FMOLS and CCR, although statistically insignificant. The two strongest results for financial indicators are the acid test ratio and the current ratio. Both statistically significant and stable coefficients have been observed in all three estimations.