Edebiyat ve mitoloji ilişkisi bağlamında Galimcan Gıylmanov'un Oça Torgan Kěşěler (Uçan İnsanlar) romanının incelenmesi
An analysis of Galimcan Giylmanov's novel Oça Torgan Kěşěler (Flying People) in the context of the relationship between literature and mythology
- Tez No: 948498
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİLYA YARULLİNA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazan Tatar Edebiyatı, Galimcan Gıylmanov, Nesir, Mitoloji, Kazan Tatar Literature, Galimcan Gıylmanov, Prose, Mythology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Galimcan Gıylmanov, günümüz Kazan Tatar edebiyatının önde gelen isimlerinden biridir. Kırsal kesimde yetişen ve Tatar halkının gelenek ve göreneklerini tüm varlığıyla taşıyan bu sanatçı, eserlerinin çoğunda sıradan insanların hayat felsefesini konu edinmiş ve postmodernizmin etkisiyle büyülü gerçekçiliği birleştirmiştir. Gerçek hayatın içinden aldığı hadiselerle kaleme döktüğü bu eserinde kahramanları ustalıkla betimlemiş, Tatar halkının zengin söz varlığından da ustaca yararlanmıştır. Yazar, eserinde hayatın anlamı üzerine düşüncelerini felsefi bir dille sunmuş, vatanına olan sevgisini Tatar halkının maddi ve manevi inançlarıyla harmanlamış ve kültürel zenginliğini mitolojik ögelerle birleştirmiştir. Tatar halkının kültürel zenginliğini ise mitolojik ögelerle birleştirmiştir. Bu bağlamda, Oça Torgan Kěşěler (Uçan İnsanlar) adlı romanında Tatar köylerini, şehir hayatını, vatan sevgisini, baba ocağının önemini, ahlâkı, aşkı ve namus kavramlarını derinlemesine ele alarak tasvir etmiştir. Yazar, bu romanında, köyünü on sekiz yıl önce terk eden Sevben isimli delikanlının başından geçen olayları ve üç farklı Sevben tipiyle karşılaşılan durumu ele almıştır. Sevben'in geride bıraktığı annesi ve sevgilisi Seviye'nin yaşadığı psikolojik buhran en ince ayrıntısına kadar anlatılmıştır. Çalışmada, eserden yola çıkarak Galimcan Gıylmanov'un ustalıkla kaleme aldığı kahramanlar ve mitolojik ögeler derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Galimcan Gıylmanov is one of the leading names in today's Kazan Tatar literature. This artist, who grew up in the countryside and carries the traditions and customs of the Tatar people with all his being, has mostly dealt with the philosophy of life of ordinary people in most of his works and combined his works with magical realism under the name of postmodernism. In this work, which he wrote with events from real life, he skillfully described the heroes and skillfully used the rich vocabulary of the Tatar people. In his work, the author presented his thoughts on the meaning of life in a philosophical language; he kneaded his love for his homeland with the material and spiritual beliefs of the Tatar people; and combined the cultural richness of the Tatar people with mythological elements. In this context, in his novel called Flying People, he depicted Tatar villages, city life, love for the homeland, the importance of the fatherland, morality and love, and the concept of honor by blending them with eternal values. In this novel of the author, the events experienced by a young man named Sevben who left his village eighteen years ago and the psychological crisis experienced by his mother and his lover Level, whom he left behind, are narrated. In the study, the heroes and mythological elements that Galimcan Gıylmanov masterfully wrote were examined based on the work.